Overraskende funn: Kaffe kan forebygge prostatakreft

Kaffe kan forebygge prostatakreft

Nå viser ny forskning publisert i online-tidsskriftet BMJ Open at det kan være en potensiell sammenheng mellom høyt kaffekonsum og lavere risiko for å utvikle prostatakreft.

Kaffedrikking har ifølge Science Daily tidligere vært knyttet til å senke risikoen for lever-, tarm- og brystkreft, men så langt har det ikke vært en kjent sammenheng med reduksjon i risikoen for prostatakreft.

I et forsøk på å se på denne sammenhengen, gikk forskerne fra Shengjing Hospital i Kina gjennom databaser for i alt 16 relevante kohortstudier frem til september 2020. Studien er ledet av forsker Kefeng Wang ved Avdeling for urologi.

EN KOPP FOR HELSEN?: Ny forskning peker i retning av at kaffe kan bidra til å forebygge prostatakreft. 

Studiene som inkluderes ble utført i Nord-Amerika, Europa og Japan, og har til sammen data fra mer enn en million menn. I alt 57.732 utviklet prostatakreft.

Deltagerne i studien ble delt inn i ulike grupper basert på deres daglige kaffekonsum, som var på mellom null og ni kopper daglig.

Sammenlignet med et lavt inntak, var høyeste inntak forbundet med en reduksjon i risikoen for prostatakreft på ni prosent. Ifølge studien er det slik at hver kopp deltagerne drakk resulterte i rundt en prosent lavere risiko.

Sammenlignet med laveste inntak, var reduksjonen for risikoen for komplisert og livstruende prostatakreft redusert med tolv til seksten prosent, viser analysen.

Grunnet designet på studien, understreker forskerne at enkelte faktorer i de opprinnelige studiene kan gi et skjevt bilde av den samlede risikovurderingen. De peker også på at type kaffe og måten å brygge den på varierte, og at man derfor skal være forsiktig med å tolke funnene.

En samlestudie fra 2014 peker på lignende funn om kaffedrikking og redusert risiko for prostatakreft.

Kan ha innvirkning

Likevel foreligger det plausible biologiske forklaringer på de nye funnene, hevder forskerne.

De peker på at kaffe øker glukosemetabolismen, inneholder mye antioksidanter, har betennelsesdempende effekter og påvirker hormonnivåene i kroppen. Alt dette kan ha en innvirkning på både utvikling og progresjon av prostatakreft.

Forskerne konkluderer slik:

– Denne studien peker i retning av at økt forbruk av kaffe kan assosieres med redusert risiko for prostatakreft. Videre forskning må likevel til for å dokumentere de underliggende mekanismene og de aktive virkestoffene i kaffe. Hvis sammenhengen viser seg å ha en kausal effekt, bør menn oppmuntres til å øke inntaket av kaffe for muligens å redusere risikoen for prostatakreft, sier forskerne ifølge Science Daily.

GOD EFFEKT: Forskerne peker på at økt forbruk av kaffe har flere gode effekter på helsen, og kan forebygge prostatakreft. Illustrasjonsfoto: iStockphoto.

Viktor Berge er overlege ved Urologisk avdeling ved Oslo universitetssykehus og leder for sykehusets forskning på prostatakreft.

– Det er en interessant studie, men som forfatterne selv sier, så må metaanalysen tolkes med forsiktighet. De fant en assosiasjon mellom høyt kaffeinntak og redusert hyppighet av prostatakreft. Slike studier sier lite om kausalitet og er i beste fall hypotesegenererende. Skal man finne sikkert ut om kaffedrikking virkelig fører til mindre prostatakreft, må man gå den tunge veien med randomiserte studier.

Berge sier han vil anbefale de generelle forebyggende rådene fra helsemyndighetene:  

Slik kan risikoen for prostatakreft reduseres:

Fortsatt usikker på kaffens fortreffelighet? Her er noen helsefordeler ved kaffedrikking: kaffe og kolesterol. 

  • Kaffe er den viktigste kilden til antioksidanter i det norske kostholdet.
  • Kaffe kan redusere risikoen for diabetes type 2, Parkinsons og Alzheimers.
  • Kaffe reduserer risiko for kreft i lever og livmorslimhinne
  • Kaffe øker mengden av gledes hormonet dopamin i hjernen.
  • Kaffe gjør at kroppen skiller ut adrenalin, og dette gjør deg skjerpet.
  • Kaffe hindrer tretthet. Koffein stjeler plassen til tretthetsstoffet adenosin i kroppen, og har dermed en oppkvikkende effekt.
  • Koffein bedrer reaksjonstiden din.
  • Kaffe før trening kan minske muskelsmerter under trening fordi koffein påvirker smertestyringen i hjernen og sentralnervesystemet i ryggmargen.

Kilder: VG.no, helsedirektoratet.no , Norsk Kaffeinformasjon, Kreftforeningen

Les også: Mange lot seg bekymre da Helsedirektoratet tilsynelatende ba folk om å sette kaffekoppen på hylla. Men sa de egentlig det?

 

 

kaffe og kolesterol

Mange lot seg bekymre da Helsedirektoratet tilsynelatende ba folk om å sette kaffekoppen på hylla. Men sa de egentlig det?

Av Frederic Lien | 21. mars 2019

Kaffe og kolesterol – En ytterligere nyansering    Like før jul var det flere som satte ettermiddagskaffen i halsen. Helsedirektoratet hadde tilsynelatende gått ut og advart mot å drikke ufiltrert kaffe, og flere bekymrede kaffedrikkere tok kontakt med oss. Vi har snakket med Norsk Kaffeinformasjon for å rydde opp i misforståelsene rundt kaffe og kolesterol. …

kvalitetskaffe på jobben

Derfor bør du investere i god kvalitetskaffe på jobben

Av Frederic Lien | 25. februar 2019

Kaffe har en spesiell plass i nordmenns hjerter, og Norge er helt i verdenstoppen når det kommer til kaffedrikking. I forhold til folketallet er det kun finnene som drikker mer enn oss. Har du vurdert å investere i kvalitetskaffe på jobben? Les mer om hvorfor du bør gjøre det. Nordmenn drikker i snitt tre kopper…

kaffekvaliteten på kontoret

Ikke fornøyd med kaffekvaliteten på ditt kontor?

Av Frederic Lien | 30. januar 2019

Om du er misfornøyd med kaffekvaliteten på kontoret, tenk på disse 12 tingene 1. Kaffe er ikke bare kaffe. Det finnes kaffe i mange ulike smaker og kvaliteter. Kaffe av høy kvalitet har få feil eller defekter. Det finnes internasjonale krav og kvaliteten reflekteres i prisen. 2. I Norge har vi stort sett holdt oss med arabica-kaffe…

dårlig kaffe på arbeidsplassen

Det finnes ingen unnskyldning for dårlig kaffe på kontoret

Av Frederic Lien | 21. januar 2019

Smaker kaffen oppvaskvann, sølevann, eller bare helt forferdelig? Det kan det være mange grunner til at du har dårlig kaffe på arbeidsplassen Mye kan gå galt på den lange veien fra bønne til kopp. Når vi synes at kaffen ikke smaker godt, som oppvaskvann, sølevann, eller bare helt forferdelig, så kan det være mange grunner…

Frokostseminar

Frokostseminar – Meld deg på nå!

Av Frederic Lien | 25. februar 2018

Kom på frokostseminar hos Det Norske Kaffehus!    Ønsker du å vite mer om hva som skal til for å heve kaffekvaliteten på kontoret? Ta med deg dine kolleger til et gratis frokostseminar hvor vi tar for oss følgende temaer: AGENDA:  1. Kaffen på kontoret er den viktigste, men ikke alltid den beste. Hva påvirker kaffekvaliteten?2.…