Meny

100% bærekraftig, rettferdig og etisk handel

Reduser belastningen på mennesker og miljø ved å velge sertifisert kaffe

Hvilken kaffe blir din favoritt?

Bli kjent med det fulle kaffeutvalget, og finn den som passer din bedrift best.

KAFFE

Utforsk utvalget fra lystbrent, mellombrent og opp til fyldig mørk kaffe

ESPRESSO

En riktig god og smakfull espresso krever arabicabønner av høyeste kvalitet.

SPESIALKAFFE

Kun bønner av høyeste kvalitet
benyttes til våre spesialkaffeprodukter.

GRAND CRU

Vårt Grand Cru sortiment er
basert på helt ferskbrent kaffe.

God smak. bedre ettersmak

For oss har det alltid vært viktig å levere kaffe som smaker godt. Men i dag strekker en god smaksopplevelse seg lenger enn til smaksløkene. Nå spiser vi mer med samvittigheten vår enn tidligere. Omsorgsfullt produsert kaffe smaker ganske enkelt bedre. Det er derfor det er viktig for oss at våre produkter er produsert på en måte som tar hensyn til både mennesker og miljø

Standard sortiment - kaffe

Alle våre produkter kommer fra bærekraftig sertifiserte plantasjer som garanterer at kaffen er dyrket med omtanke for mennesker og miljø. I tillegg klimakompenserer vi for den påvirkningen som likevel gjenstår. Kaffebønnene er nøye utvalgt av våre innkjøpere for å oppfylle våre kvalitetskrav. Alt med tanke på god smak og enda bedre ettersmak.

Standard sortiment - Espresso

En riktig god og smakfull espresso krever arabicabønner av høyeste kvalitet.
Vår egen master blender har nøye valgt ut bønnene i våre espressovarianter.
Passer ypperlig med melkeskum eller hvorfor ikke litt sukker på cremaen?

Grand Cru Sortiment

Vårt Grand Cru sortiment er basert på helt ferskbrent kaffe. Hver kaffe stammer fra ett enkelt opprinnelsesland, eller en enkelt kaffefarm, (Single origin, eller Single Estate) og er omhyggelig utvalgt av kaffeeksperter fra Det Norske Kaffehus. Kaffebønnene er sakte brent, og basert på kaffebønner av ypperste kvalitet.

Spesial kaffe

For å inngå i sortimentet for spesialkaffe, må kaffen være påfallende god, sporbar til sitt opphav og ha en interessant historie. Kun bønner av høyeste kvalitet benyttes til våre spesialkaffeprodukter. Høy kvalitet gjennomsyrer også hvert eneste ledd i arbeidet som gjøres før en spesialkaffekopp kan nytes. Kaffebonden, som synliggjøres, har kunnskap om sin kaffe og dens dyrkingsmetoder. Kaffebrenningen skjer manuelt med største omsorg.

Les mer om vårt arbeid for 100% bærekraftig, rettferdig og etisk handel

Vi tar nå neste skritt i vårt arbeid med bærekraft og går over
fra fossilbasert til fornybart materiale i kaffeemballasjen.

K A F F E K U N N S K A P

Bli med oss på den lange reisen fra kaffebønne til kopp

O P P R I N N E L S E N

Akkurat som det finnes eple- og vindruesorter, kommer kaffebønner i mange varianter. Ved siden av dyrkeforhold og foredlingsmetode er det bønnetypen som gir kaffen sitt smakspotensial.

Det mest kjente medlemmet i familien er Arabica, og fra denne planten kommer nesten all kaffe som importeres til Norge. Denne arten har sin opprinnelse i det som anses å være kaffens hjemland, Etiopia.

Siden har Arabica blitt fraktet til alle de store kaffelandene i verden hvor nye bønnetyper er skapt. Ofte er det slik at de ulike bønnetypene er særegne for bestemte dyrkeområder.

K A F F E B L O M S T E N

Kaffe begynner med blomstringen på et kaffetre. Fra blomstring til ferdigbrygget kaffe er det mange viktige hendelser som påvirker hvilke smaker du finner i din kaffekopp

Kaffetrær blomstrer etter lengre regnfall med mye nedbør. Som regel skjer dette i tre omganger, med omtrent tyve dagers mellomrom, der hver blomstring varer to til tre dager. Kaffeblomsten er hvit og kan minne om sjasmin, både av utseende og på duft.

Befruktningen skjer ved hjelp av vind og insekter, og fra blomstring til modne kaffebær tar det omtrent ni måneder. Etter befruktning og avblomstring vokser kaffebærene, som i begynnelsen er små og grønne, gradvis fram.

K A F F E B Æ R E T

Kaffe er en steinfrukt, som kirsebær, hvor kjernen brennes for å gi kaffen smak og aroma. Mange mener at den beste kaffen kommer fra gårder som er over 1500m over havet.

Kaffebønnen er frøet på innsiden av et kaffebær som vokser på planter i Rubiaceae-familien. Kaffebæret vokser fram etter blomstringen og befruktningen er avsluttet. I begynnelsen er de små og grønne, og på dette stadiet har ikke kaffebønnene begynt å vokse inne i bæret.

Grønt forvandles til gult før det til slutt får en mørk og saftig rødfarge. Her finnes det unntak, noe Gul Bourbon er et eksempel på. På grunn av et defekt fargegen er denne bønnetypen helt gul når den er moden.

I N N H Ø S T I N G - DEL 1

Kaffe er vanligvis høstet for hånd, slik at bare perfekt modne kaffebær blir plukket. Det krever mer tid og penger, men gir oss den beste kvaliteten.

Innhøstningen er som regel manuell, noe som vil si at de modne bærene håndplukkes. Noen steder i Sør-Amerika er også vanlig med maskinell innhøstning. Denne metoden gjør det umulig å skille modne og umodne kaffebær, noe som har negativ innvirkning på kvaliteten.

I N N H Ø S T I N G - DEL 2

T Ø R R F O R E D L I N G

Det finnes to hovedmetoder for å utvinne kaffebønnen fra kaffebæret, den våte metoden og den tørre metoden, prosessene gir ulik karakter på kaffen.

Tørking er en prosessfase i foredlingen av kaffebønner. På det afrikanske kontinentet er det vanlig å tørke kaffe på hevede senger, mens man i Sør- og Mellom-Amerika oftest legger bønnene ut på betongplasser eller mindre patios.

Kaffebønnene vendes regelmessig for å sikre en jevn og god gjennomlufting. Fuktighetsnivået i bønnen ligger etter høsting på omtrent 60 prosent og skal i løpet av tørkeperioden reduseres til 12 prosent.
Når tørkefasen er over sendes kaffebønnene som regel til en tørrmølle hvor pergamentet rundt bønnene fjernes fra de grønne, bønnene er følgende klare for sortering og gradering.

V Å T F O R E D L I N G

Våtforedling går ut på at man etter innhøsting tar bort fruktkjøttet fra kaffebønnen. Deretter bløtlegges kaffen for å fermentere i 1 – 3 døgn. Det gjør at alle rester av fruktkjøtt og en del hinner skilles fra kaffebønnen.

Den våte metoden benytter store mengder vann, som betyr at den i første rekke benyttes i land med mye nedbør og god tilgang på vann. Til gjengjeld er våtforedling en prosess som er relativ enkel å kontrollere, og bonden kan i større grad forvente seg kaffepartier som holder jevnt høy kvalitet. En våtforedlet kaffe kjennetegnes gjerne av rene, friske og delikate smaksprofiler.

S O R T E R I N G

Når man skal kjøpe kaffebønner, støter man på betegnelsene AA og AB, som betyr store og middels store bønner. Bønnene er sortert etter blant annet størrelse. Det er ikke slik at de største bønnene har den beste smaken, det vet vi ikke før vi har prøvesmakt partiet.

Kaffebønnene sorteres også etter hvilken høyde de er dyrket. «Høylandsbønner» er særlig fine, fordi de modner senere enn kaffe som er dyrket i lavlandet. Dermed får kaffen større fylde, mer aroma og syrlighet.

T R A N S P O R T

B R E N N I N G

B R E N N I N G S G R A D

C U P P I N G

Kaffens smak er ulik i forhold til voksested. Cupping er en metode for å evaluere ulike egenskaper av bestemte kaffebønner.

En profesjonell ”kaffesmaker” eller cupper vil kunne kjenne igjen smaks- og aromastoffer i mange ulike kaffer. Cupperen er sentral i kaffebrenneriene for å vurdere kvalitet og karakter og for å sette sammen kaffe til ulike blandinger.

Cupping krever både interesse, kunnskap og talent, men mest av alt trening og erfaring. Prosedyren innebærer først dyp sniffing, deretter høylytt slurping slik at kaffen sprer seg til baksiden av tungen. Cupperen vurderer ulike sider av kaffen, som kropp (body), sødme, syre, aroma og ettersmak. Det å identifisere kaffens opprinnelse inngår i Cup Tasting-konkurranser.

A R O M A B E S K Y T T E L S E

 

Hemmeligheten bak særpreget i vår kaffe,

finnes i den grønne kaffen.

Vi bruker de fineste høylandsplantene fra de beste dyrkingsområdene i verden.
Våre viktigste kildeland er Colombia, Brasil, Peru, Kenya, Honduras og Sumatra

Baggen Produkt fjernet. Gjør om
  • Du har ingen produkter i baggen.