Meny

Bli med oss på reisen - fra kaffebønne til kopp

Bærekraft_Det Norske Kaffehus - 2

O P P R I N N E L S E N

Akkurat som det finnes eple- og vindruesorter, kommer kaffebønner i mange varianter. Ved siden av dyrkeforhold og foredlingsmetode er det bønnetypen som gir kaffen sitt smakspotensial.

Det mest kjente medlemmet i familien er Arabica, og fra denne planten kommer nesten all kaffe som importeres til Norge. Denne arten har sin opprinnelse i det som anses å være kaffens hjemland, Etiopia.

Siden har Arabica blitt fraktet til alle de store kaffelandene i verden hvor nye bønnetyper er skapt. Ofte er det slik at de ulike bønnetypene er særegne for bestemte dyrkeområder.

K A F F E B L O M S T E N

Kaffe begynner med blomstringen på et kaffetre. Fra blomstring til ferdigbrygget kaffe er det mange viktige hendelser som påvirker hvilke smaker du finner i din kaffekopp

Kaffetrær blomstrer etter lengre regnfall med mye nedbør. Som regel skjer dette i tre omganger, med omtrent tyve dagers mellomrom, der hver blomstring varer to til tre dager. Kaffeblomsten er hvit og kan minne om sjasmin, både av utseende og på duft.

Befruktningen skjer ved hjelp av vind og insekter, og fra blomstring til modne kaffebær tar det omtrent ni måneder. Etter befruktning og avblomstring vokser kaffebærene, som i begynnelsen er små og grønne, gradvis fram.

Det Norske Kaffehus - kaffeblomst

K A F F E B Æ R E T

Kaffe er en steinfrukt, som kirsebær, hvor kjernen brennes for å gi kaffen smak og aroma.
Mange mener at den beste kaffen kommer fra gårder som er over 1500m over havet.
Kaffebønnen er frøet på innsiden av et kaffebær som vokser på planter i Rubiaceae-familien.
Kaffebæret vokser fram etter blomstringen og befruktningen er avsluttet.
I begynnelsen er de små og grønne, og på dette stadiet har ikke kaffebønnene begynt å vokse inne i bæret.
Grønt forvandles til gult før det til slutt får en mørk og saftig rødfarge.
Her finnes det unntak, noe Gul Bourbon er et eksempel på.
På grunn av et defekt fargegen er denne bønnetypen helt gul når den er moden.

BTC_emo_CofKnowhow_32_Kopie_Original_2620

I N N H Ø S T I N G

Kaffe er vanligvis høstet for hånd, slik at bare perfekt modne kaffebær blir plukket. Det krever mer tid og penger, men gir oss den beste kvaliteten.

Innhøstningen er som regel manuell, noe som vil si at de modne bærene håndplukkes. Noen steder i Sør-Amerika er også vanlig med maskinell innhøstning. Denne metoden gjør det umulig å skille modne og umodne kaffebær, noe som har negativ innvirkning på kvaliteten.

I N N H Ø S T I N G - 2

Kaffehøsten kan vare i opptil tre måneder, men varierer litt fra land til land. Perioden er krevende og kostbar for kaffebonden som mangedobler arbeidsstokken under innhøstingen. Fordi bærene modnes på forskjellige tider bør de plukkes i flere omganger. Dette er en prosess som krever mye ressurser og som en del kaffegårder prioriterer bort.

Det er tross alt mye enklere å plukke hele trær og grener, uavhengig av hvor i modningsfasen bærene beginner seg. Det er lett å gjette seg til at en usortert blanding umodne og overmodne bær har negativ innvirkning på kvaliteten.

De flinkeste kaffebøndene etterstreber alltid å plukke kun modne bær, noe som gir et optimalt utgangspunkt før prosessering. Tilsvarende viktig for den endelige råvarekvaliteten er at de nyplukkede bærene prosesseseres så raskt som mulig etter innhøsting.

Innhøstning - Det Norske Kaffehus
Tørrforedling - Det Norske Kaffehus

T Ø R R F O R E D L I N G

V Å T F O R E D L I N G

Våtforedling går ut på at man etter innhøsting tar bort fruktkjøttet fra kaffebønnen. Deretter bløtlegges kaffen for å fermentere i 1 – 3 døgn. Det gjør at alle rester av fruktkjøtt og en del hinner skilles fra kaffebønnen.

Den våte metoden benytter store mengder vann, som betyr at den i første rekke benyttes i land med mye nedbør og god tilgang på vann. Til gjengjeld er våtforedling en prosess som er relativ enkel å kontrollere, og bonden kan i større grad forvente seg kaffepartier som holder jevnt høy kvalitet. En våtforedlet kaffe kjennetegnes gjerne av rene, friske og delikate smaksprofiler.

Prosessering - Det Norske Kaffehus

S O R T E R I N G

Når man skal kjøpe kaffebønner, støter man på betegnelsene AA og AB,
som betyr store og middels store bønner. Bønnene er sortert etter blant annet størrelse.
Det er ikke slik at de største bønnene har den beste smaken,
det vet vi ikke før vi har prøvesmakt partiet.
Kaffebønnene sorteres også
etter hvilken høyde de er dyrket. «Høylandsbønner»
er særlig fine, fordi de modner senere enn kaffe som er dyrket i lavlandet.
Dermed får kaffen større fylde, mer aroma og syrlighet.

Det Norske Kaffehus - Transport

T R A N S P O R T

B R E N N I N G

brenning. 2jpg

B R E N N I N G S G R A D

Hvor lenge kaffen brennes og ved hvilken temperatur, avhenger først og fremst av type brennemaskin.
Deretter hvilken smaksprofil man ønsker at den ferdige kaffen skal ha.
Brennes kaffen for lite, blir smaken rå og emmen. Brennes den for lenge, kan smaken bli stram og bitter.
Internasjonalt har kaffeprodusentene gjerne navn for de ulike brenningsgrader slik som
Light Roast, City Roast, Full City Roast, French Roast og Italian Roast.
Det er imidlertid ingen universell standard. Brennerne følger gjerne sine egne oppskrifter og
ofte lager man sine egne blandinger.Lys brenning fremhever syrligheten i kaffen og
eventuelt fruktige smakskomponenter.
Mørkere brenning gir mer fylde og sødme,men også mer bitterhet og mindre syrlighet.
Cupping - Det Norske Kaffehus

C U P P I N G

A R O M A B E S K Y T T E L S E

Det Norske Kaffehus - Kaffeplantasje

Baggen Produkt fjernet. Gjør om
  • Du har ingen produkter i baggen.