Mange lot seg bekymre da Helsedirektoratet tilsynelatende ba folk om å sette kaffekoppen på hylla. Men sa de egentlig det?

Kaffe og kolesterol – En ytterligere nyansering 

 

Like før jul var det flere som satte ettermiddagskaffen i halsen. Helsedirektoratet hadde tilsynelatende gått ut og advart mot å drikke ufiltrert kaffe, og flere bekymrede kaffedrikkere tok kontakt med oss. Vi har snakket med Norsk Kaffeinformasjon for å rydde opp i misforståelsene rundt kaffe og kolesterol. 

Hva gjør vi når et direktorat vi har tillit til advarer oss mot noe vi er glad i? 
Det første bør være å finne ut om de egentlig gjør det.

Mange reaksjoner

Telefonene hos Norsk Kaffeinformasjon ringte ustanselig denne desember morgenen. 
– Folk lurte på om de måtte slutte å drikke kaffe, sier Bjørn Grydeland, pressesjef i Norsk Kaffeinformasjon.

Bakgrunnen var et oppslag i NRK. Helsedirektoratet advarte nå mot å drikke ufiltrert kaffe, fikk vi vite. Etterdønningene kom 14 dager senere da VG med krigstyper gjentok budskapet over to sider: Helserådet fraråder flere kaffetyper…..

– Kolesterolsaken dukker opp med jevne mellomrom, så vi lurte naturligvis på om det hadde skjedd noe nytt denne gangen. Var det kommet en ny undersøkelse? Vi ble ikke helt kloke på hva den nye kjernen i saken var denne gangen, sier Grydeland.

Enhver studie som tar for seg kaffe og helse får rikelig med spalteplass, og i de siste årene har det stort sett vært positive nyheter.

Helsedirektoratet oppklarer

For å finne ut hva som hadde ført den gamle kolesterolsaken inn på nyhetstoppen igjen, avla Norsk Kaffeinformasjon Helsedirektoratet et besøk. Det skulle bli oppklarende.

Det var ingen ny studie som var bakgrunnen for disse oppslagene. Det var et dokument fra helsedirektoratet kalt «Nasjonal faglig retningslinje for forebygging av hjerte- og karsykdom». Dette dokumentet er skrevet for fastleger og annet helsepersonell som en hjelp når de skal veilede personer med økt risiko for hjerte- og karsykdom, forteller Grydeland.

Helsedirektoratet presiserte at rådene ikke skal gis på generelt grunnlag, men kun til de pasientene som har forhøyet kardiovaskulær risiko i form av høyt kolesterol. Og da er anbefalingen at man holder seg til filtrert kaffe.

Bjørn Grydeland fikk attpåtil en god opplevelse av at Helsedirektoratet ikke ønsket å skremme folk unødvendig og at de selv nøt sin kaffekopp med den største ro.

Behov for ytterligere nyansering: 

Vi har forståelse for at kokekaffe kan øke kolesterol nivået. Det er en brygge metode som både er fri for filtrering og har en langt større kontakttid med kaffen sammenlignet med maskinkaffe.

Derimot har helautomatiske kaffemaskiner basert på hele bønner en kontakttid på 30 til 40 sekunder, og her presses kaffen i gjennom et superfint stålfilter. Mer moderne maskiner (produsert etter 2012) bruker i tillegg avanserte pulseringsteknikker som ikke bare filtrerer kaffen renere, men som også bidrar til å fremheve kaffens aroma og smak på en bedre måte.

Mengden fettstoffer som skiller seg ut ved maskinkaffe er åpenbart vesentlig mindre sammenlignet med kokekaffe, og vi synes dermed ikke det er rimelig at de sidestilles. Vi skulle ønske oss at det mangfoldet av bryggemetoder ble gjenspeilet i både forskningen og formidlingen av den. Slik kan folk ta de rette grepene i sitt eget liv – og unngå å bli unødig skremt. Med de åpenbare forskjellene som eksisterer, ikke bare mellom ufiltrert og filtrert, men mellom kokekaffe og helautomatiske maskiner, etterspør vi en nyansering. Aller helst skulle vi sett separerte resultater for presskannekaffe, kokekaffe, espressomaskiner og kapselbasert kaffe spesifikt.

Samtidig er det viktig for oss å presisere, at Helsedirektoratet ikke på generelt grunnlag advarer mot ufiltrert kaffe, og at hysteriet i mediene ikke er i samsvar med helsedirektoratets anbefalinger, men bærer nok mer preg av å være «journalistskapt».

Hva gjør jeg om jeg fortsatt er bekymret for kaffemaskinen på kontoret? kaffe og kolesterol 

I Norden drikker vi mest kaffe i verden, og vi har færrest dødsfall som skyldes hjerteinfarkt. Om man har et normalt kaffe-konsum (4-5 kopper om dagen) er det naturlig å anta at det er hva man spiser og drikker (eller ikke spiser og drikker) ved siden av kaffen som påvirker helsen mest.

Uansett, vår og Helsedirektoratet anbefaling er at om man er bekymret for, eller har mistanke om at man har et forhøyet kolesterolnivå, først og fremst får målt dette. Dersom kolesterolnivået ikke er forhøyet, er det ingen helsemessig grunn til at man skal legge om sitt kaffekonsum. kaffe og kolesterol. 

Høyt kolesterol, eller bekymret for det? Les Helsedirektoratets anbefalinger her!

Fortsatt usikker på kaffens fortreffelighet? Her er noen helsefordeler ved kaffedrikking: kaffe og kolesterol. 

  • Kaffe er den viktigste kilden til antioksidanter i det norske kostholdet.
  • Kaffe kan redusere risikoen for diabetes type 2, Parkinsons og Alzheimers.
  • Kaffe reduserer risiko for kreft i lever og livmorslimhinne
  • Kaffe øker mengden av gledes hormonet dopamin i hjernen.
  • Kaffe gjør at kroppen skiller ut adrenalin, og dette gjør deg skjerpet.
  • Kaffe hindrer tretthet. Koffein stjeler plassen til tretthetsstoffet adenosin i kroppen, og har dermed en oppkvikkende effekt.
  • Koffein bedrer reaksjonstiden din.
  • Kaffe før trening kan minske muskelsmerter under trening fordi koffein påvirker smertestyringen i hjernen og sentralnervesystemet i ryggmargen.

Kilder: helsedirektoratet.no og Norsk Kaffeinformasjon

kaffe og kolesterol kaffe og kolesterol kaffe og kolesterol.  kaffe og kolesterol. kaffe og kolesterol. 

4 enkle grep for å få frem kaffens beste potensial etter sommeren

Av Frederic Lien | 29. august 2023

Rent utstyr – kilden til god kaffe uten besk ettersmak Rent utstyr er viktig for at kaffen skal få den rette smaken og ikke bli besk eller bitter. Se derfor til at maskinen får en grundig rens med rensetablett etter at den har stått stille over en lengre periode. Er du usikker på hvordan du…

Velkommen til oss i forbindelse med den internasjonale kaffedagen!

Av Frederic Lien | 27. august 2023

Den Internasjonale Kaffedagen – 2023 En dag uten kaffe er utenkelig for de aller fleste. Kaffe er Norges nasjonaldrikk, og den 1. oktober feires den Internasjonale Kaffedagen over hele verden! Den internasjonale kaffedagen avholdes hvert år den 1. oktober for å feire kaffesektorens mangfold, kvalitet og lidenskap. Dagen er en mulighet for kaffeelskere til å…

kaffemaskin til kontoret

Har du fått ansvaret for å anskaffe ny kaffemaskin til kontoret? Dette bør du vite.

Av Tiril Kløver | 1. desember 2021

Før du velger ny kaffemaskin til kontoret: Det er utrolig viktig at kaffen dere tilbyr på arbeidsplassen møter de ansatte sine ønsker og behov. Sannsynligheten for at flertallet av dine ansatte drikker kaffe hver eneste dag er nemlig stor. Men visste du at dette også kan fungere i bedriftens favør? Økt produktivitet og motivasjon Ikke…

Overraskende funn: Kaffe kan forebygge prostatakreft

Av Frederic Lien | 23. juni 2021

Kaffe kan forebygge prostatakreft Nå viser ny forskning publisert i online-tidsskriftet BMJ Open at det kan være en potensiell sammenheng mellom høyt kaffekonsum og lavere risiko for å utvikle prostatakreft. Kaffedrikking har ifølge Science Daily tidligere vært knyttet til å senke risikoen for lever-, tarm- og brystkreft, men så langt har det ikke vært en kjent sammenheng med reduksjon…

kaffeproduksjon - det norske kaffehus

LÆR OM KAFFEPRODUKSJON – MØT KAFFEBONDEN VICTOR

Av Frederic Lien | 29. januar 2020

Vil du lære mer om kaffeproduksjon? Vi i Det Norske Kaffehus har arbeidet med kaffe i mer enn 30 år. Den kunnskap og lidenskap vi har for kaffe, vil vi gjerne dele med deg gjennom at vi fra tid til annen inviterer deg til oss for et faglig program, med innslag av gode smaksopplevelser. Torsdag…

kapselbasert kaffe

Er det virkelig nødvendig med 3 gram aluminium for å lage en god kopp kaffe?

Av Frederic Lien | 14. november 2019

Vi er kommet til en fase der vi alle må ta mer ansvar for hvilket fotavtrykk vi som bedrifter etterlater oss. Den er liten og nett, men få tenker på hvor mye kapselbasert kaffe faktisk påvirker miljøet. En ting er avfallet kapselbasert kaffe medfører, en annen er hvordan aluminiumsproduksjon påvirker miljøet, og om det virkelig…

fakta om kaffe

5 interessante fakta du ikke visste om kaffe

Av Frederic Lien | 13. november 2019

VISSTE DU DETTE OM KAFFE?   De edle svarte dråpene er blant oss overalt. Her kommer 5 interessante fakta om kaffe du kanskje ikke visste fra før. Med disse opplysningene vil du aldri se kaffe på samme måte.   1. Et lite kaffetips utenom det vanlige – hold deg til en kopp av gangen  Det…

God jobbkaffe burde stå øverst på blokka til norske bedriftsledere

Av Frederic Lien | 6. november 2019

Norge er et av verdens mest kaffetørste land. På norske arbeidsplasser havner slitne kaffetraktere og kaffekjeler i økende grad i bosset, ofte til fordel for helautomatiske kaffemaskiner, og gjerne med spesialkaffe. God jobbkaffe er en liten innsats i forhold til hvilken forskjell det kan utgjøre for trivsel og arbeidsmiljø. Bjørn Grydeland i Norsk Kaffeinformasjon forteller til E24…

kaffedrikkere lever lenger

Forskere: Selv de som drikker åtte kopper kaffe daglig, lever lenger enn dem som styrer unna

Av Frederic Lien | 4. juli 2019

Kaffedrikkere lever lenger. Det gjelder også de som heller nedpå litervis daglig. Det bekrefter en studie blant en halv million personer over et tiår. En vitenskapelig studie publisert denne uken i anerkjente JAMA Internal Medicine, bekrefter enkelte tidligere undersøkelser og antagelser: Kaffedrikkere lever lenger enn dem som styrer unna den dampende koffeindrikken. Åtte kopper dagen Nesten en halv…

kaffe og kolesterol

Mange lot seg bekymre da Helsedirektoratet tilsynelatende ba folk om å sette kaffekoppen på hylla. Men sa de egentlig det?

Av Frederic Lien | 21. mars 2019

Kaffe og kolesterol – En ytterligere nyansering    Like før jul var det flere som satte ettermiddagskaffen i halsen. Helsedirektoratet hadde tilsynelatende gått ut og advart mot å drikke ufiltrert kaffe, og flere bekymrede kaffedrikkere tok kontakt med oss. Vi har snakket med Norsk Kaffeinformasjon for å rydde opp i misforståelsene rundt kaffe og kolesterol. …