Overraskende funn: Kaffe kan forebygge prostatakreft

Kaffe kan forebygge prostatakreft

Nå viser ny forskning publisert i online-tidsskriftet BMJ Open at det kan være en potensiell sammenheng mellom høyt kaffekonsum og lavere risiko for å utvikle prostatakreft.

Kaffedrikking har ifølge Science Daily tidligere vært knyttet til å senke risikoen for lever-, tarm- og brystkreft, men så langt har det ikke vært en kjent sammenheng med reduksjon i risikoen for prostatakreft.

I et forsøk på å se på denne sammenhengen, gikk forskerne fra Shengjing Hospital i Kina gjennom databaser for i alt 16 relevante kohortstudier frem til september 2020. Studien er ledet av forsker Kefeng Wang ved Avdeling for urologi.

EN KOPP FOR HELSEN?: Ny forskning peker i retning av at kaffe kan bidra til å forebygge prostatakreft. 

Studiene som inkluderes ble utført i Nord-Amerika, Europa og Japan, og har til sammen data fra mer enn en million menn. I alt 57.732 utviklet prostatakreft.

Deltagerne i studien ble delt inn i ulike grupper basert på deres daglige kaffekonsum, som var på mellom null og ni kopper daglig.

Sammenlignet med et lavt inntak, var høyeste inntak forbundet med en reduksjon i risikoen for prostatakreft på ni prosent. Ifølge studien er det slik at hver kopp deltagerne drakk resulterte i rundt en prosent lavere risiko.

Sammenlignet med laveste inntak, var reduksjonen for risikoen for komplisert og livstruende prostatakreft redusert med tolv til seksten prosent, viser analysen.

Grunnet designet på studien, understreker forskerne at enkelte faktorer i de opprinnelige studiene kan gi et skjevt bilde av den samlede risikovurderingen. De peker også på at type kaffe og måten å brygge den på varierte, og at man derfor skal være forsiktig med å tolke funnene.

En samlestudie fra 2014 peker på lignende funn om kaffedrikking og redusert risiko for prostatakreft.

Kan ha innvirkning

Likevel foreligger det plausible biologiske forklaringer på de nye funnene, hevder forskerne.

De peker på at kaffe øker glukosemetabolismen, inneholder mye antioksidanter, har betennelsesdempende effekter og påvirker hormonnivåene i kroppen. Alt dette kan ha en innvirkning på både utvikling og progresjon av prostatakreft.

Forskerne konkluderer slik:

– Denne studien peker i retning av at økt forbruk av kaffe kan assosieres med redusert risiko for prostatakreft. Videre forskning må likevel til for å dokumentere de underliggende mekanismene og de aktive virkestoffene i kaffe. Hvis sammenhengen viser seg å ha en kausal effekt, bør menn oppmuntres til å øke inntaket av kaffe for muligens å redusere risikoen for prostatakreft, sier forskerne ifølge Science Daily.

GOD EFFEKT: Forskerne peker på at økt forbruk av kaffe har flere gode effekter på helsen, og kan forebygge prostatakreft. Illustrasjonsfoto: iStockphoto.

Viktor Berge er overlege ved Urologisk avdeling ved Oslo universitetssykehus og leder for sykehusets forskning på prostatakreft.

– Det er en interessant studie, men som forfatterne selv sier, så må metaanalysen tolkes med forsiktighet. De fant en assosiasjon mellom høyt kaffeinntak og redusert hyppighet av prostatakreft. Slike studier sier lite om kausalitet og er i beste fall hypotesegenererende. Skal man finne sikkert ut om kaffedrikking virkelig fører til mindre prostatakreft, må man gå den tunge veien med randomiserte studier.

Berge sier han vil anbefale de generelle forebyggende rådene fra helsemyndighetene:  

Slik kan risikoen for prostatakreft reduseres:

Fortsatt usikker på kaffens fortreffelighet? Her er noen helsefordeler ved kaffedrikking: kaffe og kolesterol. 

  • Kaffe er den viktigste kilden til antioksidanter i det norske kostholdet.
  • Kaffe kan redusere risikoen for diabetes type 2, Parkinsons og Alzheimers.
  • Kaffe reduserer risiko for kreft i lever og livmorslimhinne
  • Kaffe øker mengden av gledes hormonet dopamin i hjernen.
  • Kaffe gjør at kroppen skiller ut adrenalin, og dette gjør deg skjerpet.
  • Kaffe hindrer tretthet. Koffein stjeler plassen til tretthetsstoffet adenosin i kroppen, og har dermed en oppkvikkende effekt.
  • Koffein bedrer reaksjonstiden din.
  • Kaffe før trening kan minske muskelsmerter under trening fordi koffein påvirker smertestyringen i hjernen og sentralnervesystemet i ryggmargen.

Kilder: VG.no, helsedirektoratet.no , Norsk Kaffeinformasjon, Kreftforeningen

Les også: Mange lot seg bekymre da Helsedirektoratet tilsynelatende ba folk om å sette kaffekoppen på hylla. Men sa de egentlig det?

 

 

Kaffens mange helsefordeler

Av Frederic Lien | 4. mars 2024

I dette blogginnlegget dykker vi dypere inn i de helsemessige fordelene ved kaffe, et tema som stadig vekker interesse og debatt blant både helseeksperter og kaffeentusiaster. En interessant anbefaling fra forskningsmiljøet peker på at daglig inntak av kaffe, kombinert med litt mørk sjokolade, kan tilby betydelige helsefordeler. La oss utforske dette nærmere. Kaffens mange helsefordeler…

4 enkle grep for å få frem kaffens beste potensial etter sommeren

Av Frederic Lien | 29. august 2023

Rent utstyr – kilden til god kaffe uten besk ettersmak Rent utstyr er viktig for at kaffen skal få den rette smaken og ikke bli besk eller bitter. Se derfor til at maskinen får en grundig rens med rensetablett etter at den har stått stille over en lengre periode. Er du usikker på hvordan du…

Velkommen til oss i forbindelse med den internasjonale kaffedagen!

Av Frederic Lien | 27. august 2023

Den Internasjonale Kaffedagen – 2023 En dag uten kaffe er utenkelig for de aller fleste. Kaffe er Norges nasjonaldrikk, og den 1. oktober feires den Internasjonale Kaffedagen over hele verden! Den internasjonale kaffedagen avholdes hvert år den 1. oktober for å feire kaffesektorens mangfold, kvalitet og lidenskap. Dagen er en mulighet for kaffeelskere til å…

kaffemaskin til kontoret

Har du fått ansvaret for å anskaffe ny kaffemaskin til kontoret? Dette bør du vite.

Av Tiril Kløver | 1. desember 2021

Før du velger ny kaffemaskin til kontoret: Det er utrolig viktig at kaffen dere tilbyr på arbeidsplassen møter de ansatte sine ønsker og behov. Sannsynligheten for at flertallet av dine ansatte drikker kaffe hver eneste dag er nemlig stor. Men visste du at dette også kan fungere i bedriftens favør? Økt produktivitet og motivasjon Ikke…

Overraskende funn: Kaffe kan forebygge prostatakreft

Av Frederic Lien | 23. juni 2021

Kaffe kan forebygge prostatakreft Nå viser ny forskning publisert i online-tidsskriftet BMJ Open at det kan være en potensiell sammenheng mellom høyt kaffekonsum og lavere risiko for å utvikle prostatakreft. Kaffedrikking har ifølge Science Daily tidligere vært knyttet til å senke risikoen for lever-, tarm- og brystkreft, men så langt har det ikke vært en kjent sammenheng med reduksjon…

kaffeproduksjon - det norske kaffehus

LÆR OM KAFFEPRODUKSJON – MØT KAFFEBONDEN VICTOR

Av Frederic Lien | 29. januar 2020

Vil du lære mer om kaffeproduksjon? Vi i Det Norske Kaffehus har arbeidet med kaffe i mer enn 30 år. Den kunnskap og lidenskap vi har for kaffe, vil vi gjerne dele med deg gjennom at vi fra tid til annen inviterer deg til oss for et faglig program, med innslag av gode smaksopplevelser. Torsdag…

kapselbasert kaffe

Er det virkelig nødvendig med 3 gram aluminium for å lage en god kopp kaffe?

Av Frederic Lien | 14. november 2019

Vi er kommet til en fase der vi alle må ta mer ansvar for hvilket fotavtrykk vi som bedrifter etterlater oss. Den er liten og nett, men få tenker på hvor mye kapselbasert kaffe faktisk påvirker miljøet. En ting er avfallet kapselbasert kaffe medfører, en annen er hvordan aluminiumsproduksjon påvirker miljøet, og om det virkelig…

fakta om kaffe

5 interessante fakta du ikke visste om kaffe

Av Frederic Lien | 13. november 2019

VISSTE DU DETTE OM KAFFE?   De edle svarte dråpene er blant oss overalt. Her kommer 5 interessante fakta om kaffe du kanskje ikke visste fra før. Med disse opplysningene vil du aldri se kaffe på samme måte.   1. Et lite kaffetips utenom det vanlige – hold deg til en kopp av gangen  Det…

God jobbkaffe burde stå øverst på blokka til norske bedriftsledere

Av Frederic Lien | 6. november 2019

Norge er et av verdens mest kaffetørste land. På norske arbeidsplasser havner slitne kaffetraktere og kaffekjeler i økende grad i bosset, ofte til fordel for helautomatiske kaffemaskiner, og gjerne med spesialkaffe. God jobbkaffe er en liten innsats i forhold til hvilken forskjell det kan utgjøre for trivsel og arbeidsmiljø. Bjørn Grydeland i Norsk Kaffeinformasjon forteller til E24…

kaffedrikkere lever lenger

Forskere: Selv de som drikker åtte kopper kaffe daglig, lever lenger enn dem som styrer unna

Av Frederic Lien | 4. juli 2019

Kaffedrikkere lever lenger. Det gjelder også de som heller nedpå litervis daglig. Det bekrefter en studie blant en halv million personer over et tiår. En vitenskapelig studie publisert denne uken i anerkjente JAMA Internal Medicine, bekrefter enkelte tidligere undersøkelser og antagelser: Kaffedrikkere lever lenger enn dem som styrer unna den dampende koffeindrikken. Åtte kopper dagen Nesten en halv…