Er det virkelig nødvendig med 3 gram aluminium for å lage en god kopp kaffe?

Vi er kommet til en fase der vi alle må ta mer ansvar for hvilket fotavtrykk vi som bedrifter etterlater oss. Den er liten og nett, men få tenker på hvor mye kapselbasert kaffe faktisk påvirker miljøet.

En ting er avfallet kapselbasert kaffe medfører, en annen er hvordan aluminiumsproduksjon påvirker miljøet, og om det virkelig er nødvendig med 3 gram aluminium for å lage en god kopp kaffe?

Aluminium er pr. i dag det mest energikrevende og forurensede metallet å fremstille, for hvert tonn aluminium som produseres, slippes 15 tonn Co2 ut i atmosfæren, hvilket er dårlig nytt for både atmosfæren og global oppvarming.

For å sette dette i et perspektiv: Forbruket til 10 bedrifter med 40 ansatte som drikker kapselbasert kaffe, (basert på 3 kopper pr. Ansatt pr. Dag) tilsvarer et tonn aluminium.

For å produsere aluminium er en avhengig av å utvinne mineralet bauxitt. Bauxitt finnes og utvinnes blant annet i regnskogene i Amazonas hvor en også vil finne verdens største aluminiums-raffineri. Dessverre leder denne produksjonen til at store områder av Amazonas regnskog hugges ned og gjennomhulles til fordel for gruvedriften. hvor bauxitt utvinnes.

Regnskogene i Amazonas er også kjent som «verdens lunger», og tar opp og lagrer CO2 som industriene slipper ut i atmosfæren. Hvert eneste minutt av 2018 ble et område tilsvarende 40 fotballbaner hogd ned i Amazonas. Dette i tillegg til at et mangfold av dyrearter dør ut og lokalbefolkningen blir tvunget til å flytte:Historiene om forurenset vann, helseproblemer og avsondring fra jakt og fiske er mange.

 Hvor mye av kapselbasert kaffe blir resirkulert?

De ledende produsentene av kapselbasert kaffe har iverksatt tiltak for å tilrettelegge for en bedre resirkulering, dog er det ingen av produsentene som i dag vil ut med hvor stor andel av kapslene som faktisk blir resirkulert.

Kapslene er dessverre ikke så lette å resirkulere fordi de ofte er laget av en blanding av plast og aluminium. Kompleksiteten i emballasjen er ofte en blanding av forskjellige materialer – kombinert med organisk avfall fra ubrukt malt kaffe som sitter i bunnen av kapselen, og gjør det vanskelig å behandle kapslene i vanlige kommunale gjenvinningsanlegg. I ettertid må lakken på kapselene brennes, og aluminium må smeltes om på nytt. Dette krever igjen en ny sirkel med høyt energiforbruk, og tung transport.

Paradokset er at markedslederne fortsatt ignorerer bruken av eksisterende teknologi og materialer som er 100% biologisk nedbrytbare, fra plantebaserte fibre, og som er komposterbare.

Tidligere sjef for Nespresso, Jean-Paul Gaillard, sier det er på tide at forbrukerne begynner å tenke på prisen miljøet betaler for at vi skal oppnå bekvemmelighet. «Det vil være en katastrofe, og det er på tide å gå videre. Folk skal ikke ofre miljøet for enkelhetens skyld».

Uansett, hovedpoenget med kaffekapsler handler etter vårt syn ikke om resirkulering – det handler om å kutte ned mengden ting vi trenger å kaste eller resirkulerer. Gjenbruk bør være den absolutte siste utveien når du behandler avfall, ikke den umiddelbare løsningen.

Hvordan oppleves kvaliteten på kapselbasert kaffe?

Kvaliteten på kaffebønnene som brukes ved kapselbasert kaffe er som regel av en høy kvalitet. Utfordringen er imidlertid at kapselbasert kaffe ikke inneholder mer enn 5 gram kaffe, imidlertid vil 5 gram kaffe egne seg godt til å lage en Espresso, eller en Ristretto.

I Norge skal en kopp kaffe være mellom 1,4 og 1,6 dl som gjerne leder til en dosering på 10 gram (basert på 1,6 dl vann).

Med dette som utgangspunkt vil doseringen en finner i kapselbasert kaffe være for liten i forhold til 1,6 dl vann, og vil lede til en kaffe som blir såkalt overekstrahert, innebærende en for lang kontakt-tid med vannet. Dette leder til at de negative smaksstoffene som cellulose og øvrige avfallsstoffer fra kaffen får sette sitt preg på smaken, og gir en besk kaffeopplevelse.

Den beste kaffeopplevelsen oppnås gjerne ved å treffe mellom en over og under ekstrahert kaffe, hvor en får ut 18 til 22% av smaks- og aromastoffene fra kaffen. Ved kapselbasert er det vanskelig å oppnå denne balansen.  Kombinasjonen av nybrent, ferskmalte kaffebønner med en riktig dosert kaffe vil derfor alltid resultere i en høyere kvalitet i koppen.

I løpet av 2019 har en del av de kapselbaserte produsentene kommet med nye større kapsler, som skal kunne heve opplevd kvalitet i kopp. Dessverre for miljøet vil dette lede til en dobling av miljøavfallet. Samtidig er ikke de nye kapslene kompatible med gamle maskinene, som igjen bidrar til en ny kjede med plast og elektronikkavfall.

Er kapselbasert kaffe et godt økonomisk alternativ?

En bedrift med eksempelvis 30 ansatte vil ha et forbruk på ca. 90 kopper pr. dag, (vi regner normalt et snittforbruk på 3 kopper pr. hode pr. dag). Basert på en kopp pris på kr. 3,90 vil den årlige kaffekostnaden utgjøre i størrelsesorden kr. 80 730,- i bare kaffekjøp (30 x 3 x 230 x 3,90).

Dersom vi eksempelvis tar utgangspunkt i en profesjonell helautomatisk kaffemaskin fra JURA, av typen JURA X8C – G2 vil den årlige kaffekostnaden (inklusive leie og teknisk service) utgjøre kr. 39 330,-. Utgiftene halveres altså!

Oppsummert ser vi at kapselbasert kaffe leder til en rekke miljømessige ulemper, mens ferskmalte hele bønner vil gi en høyere opplevd kaffekvalitet, i tillegg til en rekke økonomiske besparelser. Sist, men ikke minst, du kan drikke din kaffe med god samvittighet, da alt vårt avfall er basert på 100% organisk, nedbrytbart materiale.

Det gir garantert god smak, og bedre ettersmak!

Kaffekapsler vs. Helautomatiske Kaffemaskiner 1

Kaffekapsler vs. Helautomatiske Kaffemaskiner

Av Frederic Lien | 14. juni 2025

Hei kaffelskere! Visste du at ved å bytte til helautomatiske kaffemaskiner kan du gjøre en stor forskjell for planeten vår? 🌿 Globalt estimeres det at over 59 milliarder kaffekapsler produseres hvert år, og dessverre havner 95% av disse på søppelfyllinger. I motsetning til kapselmaskiner, som bidrar til engangsavfall, tilbyr helautomatiske kaffemaskiner betydelige miljøfordeler. 🌏 Ved…

Derfor stiger kaffeprisene – 10 grunner til at koppen koster mer 2

Derfor stiger kaffeprisene – 10 grunner til at koppen koster mer

Av Frederic Lien | 11. mai 2025

Kilde: Norsk Kaffeinformasjon 11.05.2025 Mange nordmenn har allerede merket det: kaffe koster mer enn før – både hjemme, på kontoret og på kafé. Men hvorfor har prisene steget så kraftig? Ifølge Norsk Kaffeinformasjon er det ikke bare én årsak, men en sammensatt rekke faktorer som nå gjør at prisen på arabica-kaffe er på sitt høyeste…

Derfor koster kaffen mer – og hva det betyr for din arbeidsplass 3

Derfor koster kaffen mer – og hva det betyr for din arbeidsplass

Av Frederic Lien | 11. mai 2025

Publisert: 13. mai 2025 – Basert på artikkel i Aftenposten 11.05.2025 Aldri før har en kopp kaffe kostet så mye – og for mange norske arbeidsplasser begynner det å merkes på budsjettet.Ved Bodø videregående skole i Nordland ser man nå en merkostnad på over 60.000 kroner i året – bare på kaffe. Kraftig prisvekst de…

Kaffe, kolesterol og smarte valg på arbeidsplassen 4

Kaffe, kolesterol og smarte valg på arbeidsplassen

Av Frederic Lien | 9. mai 2025

Kaffe og kolesterol – hva vet vi nå? Vi har gjennom årene fått flere henvendelser om kaffe og kolesterol, og det er et tema vi tar på alvor. Derfor intervjuet vi Norsk Kaffeinformasjon for en tid tilbake, og publiserte denne artikkelen:👉 Kaffe og kolesterol – Kaffe-Huset (2019) Siden den gang har det kommet nyere og…

Hva koster det egentlig når ansatte går til kaffebaren? 5

Hva koster det egentlig når ansatte går til kaffebaren?

Av Synne Gurvin | 7. mai 2025

Har du regnet på hva det koster – i tid, penger og tapt produktivitet – når dine ansatte forlater kontoret for å hente kaffe? Det er et kjent fenomen: ansatte tar turen til den lokale kaffebaren i løpet av arbeidsdagen. Ikke fordi det er nødvendig – men fordi kontorkaffen ikke frister. Det kan virke uskyldig,…

Skap trivsel og styrk samholdet med kvalitetskaffe på arbeidsplassen 6

Skap trivsel og styrk samholdet med kvalitetskaffe på arbeidsplassen

Av Frederic Lien | 14. april 2025

Skap trivsel og styrk samholdet med kvalitetskaffe på arbeidsplassen – En kopp fra Det Norske Kaffehus gjør mer enn å gi energi Hos Det Norske Kaffehus vet vi at kaffe ikke bare handler om å holde energinivået oppe gjennom arbeidsdagen. Kaffe er en viktig del av arbeidsmiljøet – en kilde til trivsel, inspirasjon og fellesskap.…

Kaffe og helse: Myter, fakta og hvorfor du trygt kan nyte din daglige kopp 7

Kaffe og helse: Myter, fakta og hvorfor du trygt kan nyte din daglige kopp

Av Frederic Lien | 17. mars 2025

Kaffe og helse: Myter, fakta og hvorfor du trygt kan nyte din daglige kopp   Kaffe er en av verdens mest populære drikker, men det finnes mange myter om dens påvirkning på kroppen vår. Forskning viser imidlertid at kaffe ikke bare gir en oppkvikkende effekt – den kan også ha flere helsefordeler. Men visste du…

kaffemaskin til kontoret

Har du fått ansvaret for å anskaffe ny kaffemaskin til kontoret? Dette bør du vite.

Av Tiril Kløver | 15. mars 2025

Før du velger ny kaffemaskin til kontoret: Det er utrolig viktig at kaffen dere tilbyr på arbeidsplassen møter de ansatte sine ønsker og behov. Sannsynligheten for at flertallet av dine ansatte drikker kaffe hver eneste dag er nemlig stor. Men visste du at dette også kan fungere i bedriftens favør? Økt produktivitet og motivasjon Ikke…

Få besøk av vår mobile baristabar! 9

Få besøk av vår mobile baristabar!

Av Synne Gurvin | 31. oktober 2024

Tirsdag 29.10 tok vi med vår baristabar til Nova Consulting Group på Karl Johan og serverte premium baristakaffe direkte på kontoret! Vår mobile baristabar er et konsept der vi kommer ut til bedrifter som vil gi sine ansatte en ekstra god opplevelse i hverdagen. Vi serverer kaffe laget med våre egne ferskbrente kvaliteter og tilbyr…

Kaffens mange helsefordeler 13

Kaffens mange helsefordeler

Av Frederic Lien | 4. mars 2024

I dette blogginnlegget dykker vi dypere inn i de helsemessige fordelene ved kaffe, et tema som stadig vekker interesse og debatt blant både helseeksperter og kaffeentusiaster. En interessant anbefaling fra forskningsmiljøet peker på at daglig inntak av kaffe, kombinert med litt mørk sjokolade, kan tilby betydelige helsefordeler. La oss utforske dette nærmere. Kaffens mange helsefordeler…