Forskere: Selv de som drikker åtte kopper kaffe daglig, lever lenger enn dem som styrer unna

Kaffedrikkere lever lenger. Det gjelder også de som heller nedpå litervis daglig. Det bekrefter en studie blant en halv million personer over et tiår.

En vitenskapelig studie publisert denne uken i anerkjente JAMA Internal Medicine, bekrefter enkelte tidligere undersøkelser og antagelser: Kaffedrikkere lever lenger enn dem som styrer unna den dampende koffeindrikken.

Åtte kopper dagen

Nesten en halv million briter ble fulgt over et tiår. Ca. 110.000 av dem drakk ikke kaffe. Hele 214.000 satset på pulverkaffe, 87.000 drakk varianter av trakte- eller kokekaffe, mens 74.000 foretrakk koffeinfri. Ca. 10.000 av de spurte drakk åtte kopper eller mer daglig.

I løpet av ti år døde 14.225 av personene i undersøkelsen. Etter å ha korrigert for andre variabler kom forskerne frem til at risikoen for å dø i løpet av disse ti årene var 10–15 prosent høyere for dem som holdt seg unna kaffe. Hverken type kaffe eller mengde ser ut til å ha betydning for konklusjonen om at kaffedrikkere lever lenger. Dette gjaldt også gruppen som drakk åtte kopper daglig eller mer.

I Norge uttalte helsemyndighetene i fjor at presskannekaffe, kokekaffe, espresso og kaffe fra kapselmaskiner inneholder fettstoffer som gir økt kolesterol. Filterkaffe og frysetørret står derimot på ja-listen. De britiske tallene skjelner ikke mellom disse typene.  Mange lot seg bekymre da Helsedirektoratet tilsynelatende ba folk om å sette kaffekoppen på hylla. Men sa de egentlig det?

Beroligede kaffenytere

I konklusjonen på den nye undersøkelsen heter det: «Resultatene gir ytterligere bevis på at kaffedrikking kan være en del av et sunt kosthold, og de kan berolige dem som drikker kaffe og nyter det.»

Tidligere undersøkelser har antydet at stoffer i kaffen kan bidra til å dempe betennelser og forbedre kroppens insulinopptak. Erikka Loftfield, hovedforfatter av studien og forsker ved USAs nasjonale kreftinstitutt, sier til AP at de fremdeles jobber med forklaringer på hvorfor kaffe tilsynelatende forlenger livet. Hun påpeker at kaffe inneholder mer enn 1000 kjemiske forbindelser.

Kilde: https://www.aftenposten.no/verden av Kjetil Hansen

 

Med vennlig hilsen,

Det Norske Kaffehus

Tidligere undersøkelser har antydet at stoffer i kaffen kan bidra til å dempe betennelser og forbedre kroppens insulinopptak. Erikka Loftfield, hovedforfatter av studien og forsker ved USAsnasjonale

idligere undersøkelser har antydet at stoffer i kaffen kan bidra til å dempe betennelser og forbedre kroppens insulinopptak. Erikka Loftfield, hovedforfatter av studien og forsker ved USAs nasjonale kreftinstitutt, sier til AP at de fremdeles jobber med forklaringer på hvorfor kaffe tilsynelatende forlenger livet. Hun påpeker at kaffe inneholder mer enn 1000 kjemiske forbindelser.

kaffe og kolesterol

Mange lot seg bekymre da Helsedirektoratet tilsynelatende ba folk om å sette kaffekoppen på hylla. Men sa de egentlig det?

Av Frederic Lien | 21. mars 2019

Kaffe og kolesterol – En ytterligere nyansering    Like før jul var det flere som satte ettermiddagskaffen i halsen. Helsedirektoratet hadde tilsynelatende gått ut og advart mot å drikke ufiltrert kaffe, og flere bekymrede kaffedrikkere tok kontakt med oss. Vi har snakket med Norsk Kaffeinformasjon for å rydde opp i misforståelsene rundt kaffe og kolesterol. …

kvalitetskaffe på jobben

Derfor bør du investere i god kvalitetskaffe på jobben

Av Frederic Lien | 25. februar 2019

Kaffe har en spesiell plass i nordmenns hjerter, og Norge er helt i verdenstoppen når det kommer til kaffedrikking. I forhold til folketallet er det kun finnene som drikker mer enn oss. Har du vurdert å investere i kvalitetskaffe på jobben? Les mer om hvorfor du bør gjøre det. Nordmenn drikker i snitt tre kopper…

kaffekvaliteten på kontoret

Ikke fornøyd med kaffekvaliteten på ditt kontor?

Av Frederic Lien | 30. januar 2019

Om du er misfornøyd med kaffekvaliteten på kontoret, tenk på disse 12 tingene 1. Kaffe er ikke bare kaffe. Det finnes kaffe i mange ulike smaker og kvaliteter. Kaffe av høy kvalitet har få feil eller defekter. Det finnes internasjonale krav og kvaliteten reflekteres i prisen. 2. I Norge har vi stort sett holdt oss med arabica-kaffe…

dårlig kaffe på arbeidsplassen

Det finnes ingen unnskyldning for dårlig kaffe på kontoret

Av Frederic Lien | 21. januar 2019

Smaker kaffen oppvaskvann, sølevann, eller bare helt forferdelig? Det kan det være mange grunner til at du har dårlig kaffe på arbeidsplassen Mye kan gå galt på den lange veien fra bønne til kopp. Når vi synes at kaffen ikke smaker godt, som oppvaskvann, sølevann, eller bare helt forferdelig, så kan det være mange grunner…

Frokostseminar

Frokostseminar – Meld deg på nå!

Av Frederic Lien | 25. februar 2018

Kom på frokostseminar hos Det Norske Kaffehus!    Ønsker du å vite mer om hva som skal til for å heve kaffekvaliteten på kontoret? Ta med deg dine kolleger til et gratis frokostseminar hvor vi tar for oss følgende temaer: AGENDA:  1. Kaffen på kontoret er den viktigste, men ikke alltid den beste. Hva påvirker kaffekvaliteten?2.…