Mange lot seg bekymre da Helsedirektoratet tilsynelatende ba folk om å sette kaffekoppen på hylla. Men sa de egentlig det?

Like før jul var det flere som satte ettermiddagskaffen i halsen. Helsedirektoratet hadde tilsynelatende gått ut og advart mot å drikke ufiltrert kaffe, og flere bekymrede kaffedrikkere tok kontakt med oss. Vi har snakket med Norsk Kaffeinformasjon for å rydde opp i misforståelsene. 

Hva gjør vi når et direktorat vi har tillit til advarer oss mot noe vi er glad i? 
Det første bør være å finne ut om de egentlig gjør det.

Mange reaksjoner

Telefonene hos Norsk Kaffeinformasjon ringte ustanselig denne desember morgenen.

– Folk lurte på om de måtte slutte å drikke kaffe, sier Bjørn Grydeland, pressesjef i Norsk Kaffeinformasjon.

Bakgrunnen var et oppslag i NRK. Helsedirektoratet advarte nå mot å drikke ufiltrert kaffe, fikk vi vite.

Etterdønningene kom 14 dager senere da VG med krigstyper gjentok budskapet over to sider: Helserådet fraråder flere kaffetyper…..

– Kolesterolsaken dukker opp med jevne mellomrom, så vi lurte naturligvis på om det hadde skjedd noe nytt denne gangen. Var det kommet en ny undersøkelse?

Vi ble ikke helt kloke på hva den nye kjernen i saken var denne gangen, sier Grydeland.

Enhver studie som tar for seg kaffe og helse får rikelig med spalteplass, og i de siste årene har det stort sett vært positive nyheter.

Helsedirektoratet oppklarer

For å finne ut hva som hadde ført den gamle kolesterolsaken inn på nyhetstoppen igjen, avla Norsk Kaffeinformasjon Helsedirektoratet et besøk. Det skulle bli oppklarende.

– Vi fikk bekreftet våre mistanker. Det var ingen ny studie som var bakgrunnen for disse oppslagene. Det var et dokument fra helsedirektoratet kalt «Nasjonal faglig retningslinje for forebygging av hjerte- og karsykdom». Dette dokumentet er skrevet for fastleger og annet helsepersonell som en hjelp når de skal veilede personer med økt risiko for hjerte- og karsykdom, forteller Grydeland.

Helsedirektoratet presiserte at rådene ikke skal gis på generelt grunnlag, men kun til de pasientene som har forhøyet kardiovaskulær risiko i form av høyt kolesterol. Og da er anbefalingen at man holder seg til filtrert kaffe.

Bjørn Grydeland fikk attpåtil en god opplevelse av at Helsedirektoratet ikke ønsket å skremme folk unødvendig og at de selv nøt sin kaffekopp med den største ro.

Om dette var alt, hvordan kunne da media lage så mye oppstyr?

Vi i Det Norske kaffehus er åpenbart kaffenerder og slo oss ikke helt til ro med dette. Vi ville grave litt dypere i Helsedirektoratets Nasjonale faglige retningslinjer for å finne ut hva som kunne utløse et såpass stort hysteri i media.

Med lupe kom vi over en underartikkel med funn som stammer tilbake til 2012, der det i en bisetning nevnes at kokekaffe og tilsvarende ufiltrert kaffe fra maskiner som baserer seg på hele kaffebønner øker kolesterol nivået.

Vi har forståelse for at kokekaffe kan øke kolesterol nivået. Det er en brygge metode som både er fri for filtrering og har en langt større kontakttid med kaffen sammenlignet med maskinkaffe.

Derimot har helautomatiske kaffemaskiner basert på hele bønner en kontakttid på 30 til 40 sekunder, og her presses kaffen i gjennom et superfint stålfilter. Mer moderne maskiner (produsert etter 2012) bruker i tillegg avanserte pulseringsteknikker som ikke bare filtrerer kaffen renere, men som også bidrar til å fremheve kaffens aroma og smak på en bedre måte.

Mengden fettstoffer som skiller seg ut ved maskinkaffe er åpenbart vesentlig mindre sammenlignet med kokekaffe, og vi synes dermed ikke det er rimelig at de sidestilles, dog er også helsedirektoratets tydelig på at kvaliteten på forskningen vurderes som lav, samtidig med at en reduksjon av kaffeforbruket vurderes som en «svak anbefaling» i forhold til å få kolesterolet ned.

Behov for ytterligere nyansering

Vi skulle ønske oss at det mangfoldet av bryggemetoder ble gjenspeilet i både forskningen og formidlingen av den. Slik kan folk ta de rette grepene i sitt eget liv – og unngå å bli unødig skremt. Med de åpenbare forskjellene som eksisterer, ikke bare mellom ufiltrert og filtrert, men mellom kokekaffe og helautomatiske maskiner, etterspør vi en nyansering. Aller helst skulle vi sett separerte resultater for presskannekaffe, kokekaffe, espressomaskiner og kapselbasert kaffe spesifikt.

Men det er gledelig, og viktig for oss å presisere, at Helsedirektoratet ikke på generelt grunnlag advarer mot ufiltrert kaffe, og at hysteriet i mediene ikke er i samsvar med helsedirektoratets anbefalinger, men bærer nok mer preg av å være «journalistskapt».

Hva gjør jeg om jeg fortsatt er bekymret for kaffemaskinen på kontoret?

I Norden drikker vi mest kaffe i verden, og vi har færrest dødsfall som skyldes hjerteinfarkt. Om man har et normalt kaffe-konsum (4-5 kopper om dagen) er det naturlig å anta at det er hva man spiser og drikker (eller ikke spiser og drikker) ved siden av kaffen som påvirker helsen mest.

Uansett, vår og Helsedirektoratet anbefaling er at om man er bekymret for, eller har mistanke om at man har et forhøyet kolesterolnivå, først og fremst får målt dette. Dersom kolesterolnivået ikke er forhøyet, er det ingen helsemessig grunn til at man skal legge om sitt kaffekonsum.

Høyt kolesterol, eller bekymret for det? Les Helsedirektoratets anbefalinger her!

Selv elsker jeg kaffe og heller ubekymret nedpå 5 til 6 kopper hver dag, men etter denne tsunamibølgen om kaffens helse, ble jeg nysgjerrig på hvordan det sto til med mitt eget kolestrolnivå. Så jeg oppsøkte fastlegen min. Hun kunne fastslå at det var ikke var noen grunn til bekymring – kolesterol verdiene var helt normale, og trolig er det fortsatt slik at kaffen gir meg flere helsemessige fordeler enn ulemper.

Fortsatt usikker på kaffens fortreffelighet? Her er noen helsefordeler ved kaffedrikking:

  • Kaffe er den viktigste kilden til antioksidanter i det norske kostholdet.
  • Kaffe kan redusere risikoen for diabetes type 2, Parkinsons og Alzheimers.
  • Kaffe reduserer risiko for kreft i lever og livmorslimhinne
  • Kaffe øker mengden av gledes hormonet dopamin i hjernen.
  • Kaffe gjør at kroppen skiller ut adrenalin, og dette gjør deg skjerpet.
  • Kaffe hindrer tretthet. Koffein stjeler plassen til tretthetsstoffet adenosin i kroppen, og har dermed en oppkvikkende effekt.
  • Koffein bedrer reaksjonstiden din.
  • Kaffe før trening kan minske muskelsmerter under trening fordi koffein påvirker smertestyringen i hjernen og sentralnervesystemet i ryggmargen.

Kilder: helsedirektoratet.no og Norsk Kaffeinformasjon

Et lidenskapelig kaffehus

Vi har lang erfaring med å levere premium kaffeløsninger til alle typer bedrifter fra 5 til over 200 ansatte. Vi leverer høykvalitetsmaskiner fra Sveitsiske JURA, Franke og Thermoplan som alle passer inn i ethvert kontormiljø. Vil du ha bedre trivsel på arbeidsplassen? 
Begynn med kaffen – kontakt oss!

VELKOMMEN TIL OSS – MØT KAFFEBONDEN VICTOR ROBELO

Av Frederic Lien | 29. januar 2020

Kjære kunde, Vi i Det Norske Kaffehus har arbeidet med kaffe i mer enn 30 år. Den kunnskap og lidenskap vi har for kaffe, vil vi gjerne dele med deg gjennom at vi fra tid til annen inviterer deg til oss for et faglig program, med innslag av gode smaksopplevelser. Torsdag den 6. Februar kl.…

bærekraft

Er det virkelig nødvendig med 3 gram aluminium for å lage en god kopp kaffe?

Av Frederic Lien | 14. november 2019

Vi er kommet til en fase der vi alle må ta mer ansvar for hvilket fotavtrykk vi som bedrifter etterlater oss. Den er liten og nett, men få tenker på hvor mye kapselbasert kaffe faktisk påvirker miljøet. En ting er avfallet kapselbasert kaffe medfører, en annen er hvordan aluminiumsproduksjon påvirker miljøet, og om det virkelig…

Det Norske Kaffehus- Vårt kaffeutvalg

5 interessante fakta du ikke visste om kaffe

Av Frederic Lien | 13. november 2019

De edle svarte dråpene er blant oss overalt. Med disse opplysningene vil du aldri se kaffe på samme måte. Et lite kaffetips utenom det vanlige Det tar kroppen mellom 30 minutter til over en time å absorbere koffeinen. Kaffe nedbrytes også sakte og koffeinen vil være i kroppen din flere timer etter siste slurk. Dette er…

God jobbkaffe burde stå øverst på blokka til norske bedriftsledere

Av Frederic Lien | 6. november 2019

Norge er et av verdens mest kaffetørste land. På norske arbeidsplasser havner slitne kaffetraktere og kaffekjeler i økende grad i bosset, ofte til fordel for helautomatiske kaffemaskiner, og gjerne med spesialkaffe. God jobbkaffe er en liten innsats i forhold til hvilken forskjell det kan utgjøre for trivsel og arbeidsmiljø. 5 millioner kopper jobbkaffe 40 prosent av totalforbruket drikkes…

Forskere: Selv de som drikker åtte kopper kaffe daglig, lever lenger enn dem som styrer unna

Av Frederic Lien | 4. juli 2019

Kaffedrikkere lever lenger. Det gjelder også de som heller nedpå litervis daglig. Det bekrefter en studie blant en halv million personer over et tiår. En vitenskapelig studie publisert denne uken i anerkjente JAMA Internal Medicine, bekrefter enkelte tidligere undersøkelser og antagelser: Kaffedrikkere lever lenger enn dem som styrer unna den dampende koffeindrikken. Åtte kopper dagen Nesten en halv…

Mange lot seg bekymre da Helsedirektoratet tilsynelatende ba folk om å sette kaffekoppen på hylla. Men sa de egentlig det?

Av Frederic Lien | 21. mars 2019

Like før jul var det flere som satte ettermiddagskaffen i halsen. Helsedirektoratet hadde tilsynelatende gått ut og advart mot å drikke ufiltrert kaffe, og flere bekymrede kaffedrikkere tok kontakt med oss. Vi har snakket med Norsk Kaffeinformasjon for å rydde opp i misforståelsene.  Hva gjør vi når et direktorat vi har tillit til advarer oss…

Franke i din virksomhet

Derfor bør du investere i god kvalitetskaffe på jobben

Av Frederic Lien | 25. februar 2019

Kaffe har en spesiell plass i nordmenns hjerter, og Norge er helt i verdenstoppen når det kommer til kaffedrikking. I forhold til folketallet er det kun finnene som drikker mer enn oss. Har du vurdert å investere i kvalitetskaffe på jobben? Les mer om hvorfor du bør gjøre det. Nordmenn drikker i snitt tre kopper…

Om du ikke er fornøyd med kaffekvaliteten på kontoret.

Av Frederic Lien | 30. januar 2019

Tenk på disse 12 tingene 1. Kaffe er ikke bare kaffe. Det finnes kaffe i mange ulike smaker og kvaliteter. Kaffe av høy kvalitet har få feil eller defekter. Det finnes internasjonale krav og kvaliteten reflekteres i prisen. 2. I Norge har vi stort sett holdt oss med arabica-kaffe av god kvalitet, og måten vi brenner kaffen på har…

Det finnes ingen unnskyldning for dårlig kaffe på arbeidsplassen

Av Frederic Lien | 21. januar 2019

Smaker kaffen oppvaskvann, sølevann, eller bare helt forferdelig? Det kan det være mange grunner til  Mye kan gå galt på den lange veien fra bønne til kopp. Når vi synes at kaffen ikke smaker godt, som oppvaskvann, sølevann, eller bare helt forferdelig, så kan det være mange grunner til det. Vi snakker om kaffen på…

Frokostseminar – Meld deg på nå!

Av Frederic Lien | 25. februar 2018

Ønsker du å vite mer om hva som skal til for å heve kaffekvaliteten på kontoret? Ta med deg dine kolleger til et gratis frokostseminar hvor vi tar for oss følgende temaer: AGENDA:  1. Kaffen på kontoret er den viktigste, men ikke alltid den beste. Hva påvirker kaffekvaliteten?2. Hvordan heve kaffekvaliteten og samtidig redusere bedriftens kostnader?3.…