5 interessante fakta du ikke visste om kaffe

VISSTE DU DETTE OM KAFFE?

 

De edle svarte dråpene er blant oss overalt. Her kommer 5 interessante fakta om kaffe du kanskje ikke visste fra før. Med disse opplysningene vil du aldri se kaffe på samme måte.

 

1. Et lite kaffetips utenom det vanlige – hold deg til en kopp av gangen 

Det tar kroppen mellom 30 minutter til over en time å absorbere koffeinen. Kaffe nedbrytes også sakte og koffeinen vil være i kroppen din flere timer etter siste slurk. Dette er en av årsakene til at vi anbefaler en kopp av gangen for å unngå å bli “hyper“. Nyt heller koppen din til det fulle og kos deg med smakene den inneholder. Så kan du heller vente et par timer til neste gang.

Og skulle du gå for en Espresso for å få deg en ekstra “boost” på morgenen, så må vi dessverre skuffe deg. Espresso har 1/3 av koffeinen i forhold til en vanlig kopp kaffe. Dette skyldes at jo mørkere kaffen blir brent, jo mer av koffeinen forsvinner fra kaffebønnen. 

 

2. Spesialkaffe for den smakbevisste – dyrkes 2000 meter over havet 

Apropos smak; få er klar over at kaffens kvalitet merkes. Hvordan merkes den? Jo, foran noen beholdere på de fleste kafeer i storbyene står det ofte “Special Brew” eller “Special Coffee” på etiketten. Dette er et bevis på at det ble lagt ekstra omtanke i dyrkningen og foredlingen av kaffebønnene.I produksjonslandene finnes det noen områder der jorden er fruktbar opp mot 2000 meter over havet, og som er spesielt godt egnet til å kultivere kaffe av eksepsjonell kvalitet. Det er på disse stedene, der klima jordsmonn og vegetasjon stemmer perfekt, og hvor vi leter etter partier til vår spesialkaffe. Spesialkaffe koster noen kroner ekstra, men er perfekt dersom du vil ha kvalitet.

3. Kaffens opprinnelse – regioner karakteriseres av spesielle smak og egenskaper 

Nå skal vi gå litt dypere i kaffeuniverset. For selv om spesialkaffe gir god smak, er også kaffens opprinnelse like viktig, Du skjønner, innenfor kaffebeltet (som vi kommer til å forklare om i en annen artikkel) finner vi flere kafferegioner. Regionene karakteriseres av sin spesielle smak og egenskaper. For å nevne to eksempler: mens den søramerikanske kaffen er kjent for sin milde, velbalanserte smak, er de afrikanske typene mer fruktige og velduftende. Dette gir rom for utforskning. Kanskje du finner akkurat din favorittregionmens du legger ut på eventyr? Om du er mer nysgjerrig på hvor kaffen kommer fra, og hvordan denne påvirker smaken? Ta en titt her

4. Du kan også velge bærekraftig – vær obs på fairtradekaffe 

Så nå vet vi en del om smak og hvordan kaffen virker. Men hva med bærekraftighet og bondens ve og vel? ­­ Som du muligens er klar over, kommer det meste av kaffen vår fra utviklingsland. Bøndene som dyrker, plukker og foredler kaffebønnene jobber ofte mangfoldige timer daglig og er svært sårbare for verdensøkonomien, noe som gjør at de aldri vet hvor mye de skal tjene det året eller måneden. Hvis du er opptatt av rettferdighet finnes det mange forskjellige måter å gjøre det på. En av dem er å være obs på Fairtradekaffe. Fairtrade består av flere organisasjoner som sørger for at bøndene får garantert minstepris for sin kaffe, noe som igjen gir bonden og familien økonomisk forutsigbarhet uavhengig av verdensmarkedet. Fairtradekaffe får du kjøptbåde på kaffebarer såvel som i butikker. De koster noen få kroner ekstra, men gir bøndene den sårt trengte stabile lønningen.Fairtrade er bare et av flere sertifiseringer vi i Det Norske Kaffehus er opptatt av. Du kan lese mer om de forskjellige sertifiseringene på sertifiseringsguiden vår. Les også om vårt bidrag til bærekraftig kaffe her. 

5. Og hva med “Kaffe på Vent”? Opprinnelse for 100 år siden 

Og når vi først er inne på å hjelpe andre: Hvis du egentlig vil gi noen andre litt hverdagsglede finnes det noe som heter “Kaffe på Vent”. Dette er et konsept hvor du kjøper to kaffekopper hvorav den ene gis bort til en fremmed som trenger det. “Kaffe på Vent” har sin opprinnelse for 100 år siden hos arbeiderklassen i den sør-italienske byen Napoli. Dette er en voksende trend som flere kafeer har startet med, også i Norge.

Da har du en del interessant fakta om kaffe i bakhodet. Neste gang du er på en kafe, spør betjeningen om de har Kaffe på Vent. Hvem vet? Kanskje du gjør dagen til noen fremmede litt bedre?  fakta om kaffe fakta om kaffe fakta om kaffe fakta om kaffe  fakta om kaffe fakta om kaffe 

4 enkle grep for å få frem kaffens beste potensial etter sommeren

Av Frederic Lien | 29. august 2023

Rent utstyr – kilden til god kaffe uten besk ettersmak Rent utstyr er viktig for at kaffen skal få den rette smaken og ikke bli besk eller bitter. Se derfor til at maskinen får en grundig rens med rensetablett etter at den har stått stille over en lengre periode. Er du usikker på hvordan du…

Velkommen til oss i forbindelse med den internasjonale kaffedagen!

Av Frederic Lien | 27. august 2023

Den Internasjonale Kaffedagen – 2023 En dag uten kaffe er utenkelig for de aller fleste. Kaffe er Norges nasjonaldrikk, og den 1. oktober feires den Internasjonale Kaffedagen over hele verden! Den internasjonale kaffedagen avholdes hvert år den 1. oktober for å feire kaffesektorens mangfold, kvalitet og lidenskap. Dagen er en mulighet for kaffeelskere til å…

kaffemaskin til kontoret

Har du fått ansvaret for å anskaffe ny kaffemaskin til kontoret? Dette bør du vite.

Av Tiril Kløver | 1. desember 2021

Før du velger ny kaffemaskin til kontoret: Det er utrolig viktig at kaffen dere tilbyr på arbeidsplassen møter de ansatte sine ønsker og behov. Sannsynligheten for at flertallet av dine ansatte drikker kaffe hver eneste dag er nemlig stor. Men visste du at dette også kan fungere i bedriftens favør? Økt produktivitet og motivasjon Ikke…

Overraskende funn: Kaffe kan forebygge prostatakreft

Av Frederic Lien | 23. juni 2021

Kaffe kan forebygge prostatakreft Nå viser ny forskning publisert i online-tidsskriftet BMJ Open at det kan være en potensiell sammenheng mellom høyt kaffekonsum og lavere risiko for å utvikle prostatakreft. Kaffedrikking har ifølge Science Daily tidligere vært knyttet til å senke risikoen for lever-, tarm- og brystkreft, men så langt har det ikke vært en kjent sammenheng med reduksjon…

kaffeproduksjon - det norske kaffehus

LÆR OM KAFFEPRODUKSJON – MØT KAFFEBONDEN VICTOR

Av Frederic Lien | 29. januar 2020

Vil du lære mer om kaffeproduksjon? Vi i Det Norske Kaffehus har arbeidet med kaffe i mer enn 30 år. Den kunnskap og lidenskap vi har for kaffe, vil vi gjerne dele med deg gjennom at vi fra tid til annen inviterer deg til oss for et faglig program, med innslag av gode smaksopplevelser. Torsdag…

kapselbasert kaffe

Er det virkelig nødvendig med 3 gram aluminium for å lage en god kopp kaffe?

Av Frederic Lien | 14. november 2019

Vi er kommet til en fase der vi alle må ta mer ansvar for hvilket fotavtrykk vi som bedrifter etterlater oss. Den er liten og nett, men få tenker på hvor mye kapselbasert kaffe faktisk påvirker miljøet. En ting er avfallet kapselbasert kaffe medfører, en annen er hvordan aluminiumsproduksjon påvirker miljøet, og om det virkelig…

fakta om kaffe

5 interessante fakta du ikke visste om kaffe

Av Frederic Lien | 13. november 2019

VISSTE DU DETTE OM KAFFE?   De edle svarte dråpene er blant oss overalt. Her kommer 5 interessante fakta om kaffe du kanskje ikke visste fra før. Med disse opplysningene vil du aldri se kaffe på samme måte.   1. Et lite kaffetips utenom det vanlige – hold deg til en kopp av gangen  Det…

God jobbkaffe burde stå øverst på blokka til norske bedriftsledere

Av Frederic Lien | 6. november 2019

Norge er et av verdens mest kaffetørste land. På norske arbeidsplasser havner slitne kaffetraktere og kaffekjeler i økende grad i bosset, ofte til fordel for helautomatiske kaffemaskiner, og gjerne med spesialkaffe. God jobbkaffe er en liten innsats i forhold til hvilken forskjell det kan utgjøre for trivsel og arbeidsmiljø. Bjørn Grydeland i Norsk Kaffeinformasjon forteller til E24…

kaffedrikkere lever lenger

Forskere: Selv de som drikker åtte kopper kaffe daglig, lever lenger enn dem som styrer unna

Av Frederic Lien | 4. juli 2019

Kaffedrikkere lever lenger. Det gjelder også de som heller nedpå litervis daglig. Det bekrefter en studie blant en halv million personer over et tiår. En vitenskapelig studie publisert denne uken i anerkjente JAMA Internal Medicine, bekrefter enkelte tidligere undersøkelser og antagelser: Kaffedrikkere lever lenger enn dem som styrer unna den dampende koffeindrikken. Åtte kopper dagen Nesten en halv…

kaffe og kolesterol

Mange lot seg bekymre da Helsedirektoratet tilsynelatende ba folk om å sette kaffekoppen på hylla. Men sa de egentlig det?

Av Frederic Lien | 21. mars 2019

Kaffe og kolesterol – En ytterligere nyansering    Like før jul var det flere som satte ettermiddagskaffen i halsen. Helsedirektoratet hadde tilsynelatende gått ut og advart mot å drikke ufiltrert kaffe, og flere bekymrede kaffedrikkere tok kontakt med oss. Vi har snakket med Norsk Kaffeinformasjon for å rydde opp i misforståelsene rundt kaffe og kolesterol. …