Meny

Det finnes ingen unnskyldning for dårlig kaffe på arbeidsplassen

Smaker kaffen oppvaskvann, sølevann, eller bare helt forferdelig? Det kan det være mange grunner til 

Mye kan gå galt på den lange veien fra bønne til kopp. Når vi synes at kaffen ikke smaker godt, som oppvaskvann, sølevann, eller bare helt forferdelig, så kan det være mange grunner til det.

Vi snakker om kaffen på jobben. Den som kommer ut av den helautomatiske kaffemaskinen, som Linnea Vestre morsomt, men litt unyansert, skyter i filler i sitt debattinnlegg i Aftenposten 24. oktober.Det er på tide å levere den helautomatiske kaffemaskinen tilbake, skrev Linnea Vestre.Innlegget ble lest av over 100.000 første dag: «Kjære arbeidsgiver: Du er blitt lurt. Kaffemaskinen din kostet mye, men du vet godt at det faktisk smaker oppvaskvann»

Å skyte pianisten er urettferdig dersom pianoet er ustemt. Å skyte pianoet dersom pianisten ikke kan spille er jo dumt. Hva om det er pianostemmeren som ikke har gjort jobben sin eller om konsertsalen har en forferdelig akustikk?

Kaffe engasjerer, og jobbkaffe i særdeleshet. Det er bra.

For en del år siden fikk den «sure traktekaffen» gjennomgå. Ut med de gamle trakterne, inn med moderne kaffeautomater.

Men det var ikke nødvendigvis noe galt med trakteren. Kanskje snarere renholdet, at ingen skrudde den av, at man helte vann fra skitten kolbe, at man slurvet med doseringen eller at kaffen var av dårlig kvalitet.

Gratis kaffe – en menneskerett?

Når arbeidsgiveren bestemmer seg for å tilby gratis kaffe til de ansatte, ser han da på det som et nødvendig onde eller et bidrag til å skape trivsel på arbeidsplassen? Om det siste er tilfelle er det trist når kaffen blir gjenstand for surmaget kritikk og misnøye. Da er det kanskje bedre å la det være?

Det finnes ingen unnskyldning for å tilby dårlig kaffe på arbeidsplassen.

Norge er et land med kaffe- og maskinleverandører i verdensklasse. Men hvis kaffe håndteres som såpe eller kopipapir og ingen tar ansvar, er prosjektet dømt til å mislykkes. Det som skulle vært noe positivt, blir negativt.

Det finnes håp

Trivsel på arbeidsplassen er et lederansvar. Når de ansatte klager på kaffen er det mulig å ta tak i. De mest ambisiøse bedriftene har sørget for gode kantine- og kaffeløsninger som tilfredsstiller både ansatte og kunder. Mange har etablert egen kaffebar som en del av konseptet, som de ansatte er stolte av vise fram til sine kunder.

Det er ikke til å underslå at kaffeløsningen på jobben fort blir et kompromiss mellom pris, kvalitet, drift og ikke minst hundrevis av medarbeiders ulike smakspreferanser. Men dette er det mulig gjøre noe med. Det krever kunnskap, samt vilje til å betale det løsningen koster.

Mens du venter på en bedre løsning er det lov å brygge kaffe på pulten eller gå ut og nyte en kopp på kaffebar. Om du er så heldig å ha en i nærheten. 

Tenk på disse 12 tingene

1. Kaffe er ikke bare kaffe. Det finnes kaffe i mange ulike smaker og kvaliteter. Kaffe av høy kvalitet har få feil eller defekter. Det finnes internasjonale krav og kvaliteten reflekteres i prisen.

2. I Norge har vi stort sett holdt oss med arabica-kaffe av god kvalitet, og måten vi brenner kaffen på har bidratt til at Norge er helt i verdenstoppen når det gjelder kaffekonsum. Det skal ikke være vanskelig å finne kaffe av god kvalitet i Norge.

3. Kaffe smaker ulikt etter hvor den har vokst og hvilken art den tilhører. Kaffe fra India vil oppleves annerledes enn kaffe fra Colombia. Det betyr ikke at kvaliteten er dårligere, bare annerledes.Denne kronikken fra Ben McPherson skapte massiv debatt: «Vet du hva jeg hater? Starbucks. Vet du hva jeg hater mer? Espresso House»

4. Kaffe er ferskvare, og den blir gammel. Som brød. Hvis kaffen er lagret for varmt og fuktig, eller har stått for lenge i en åpen beholder, mister den smaken. Gammel kaffe smaker ikke godt. Husk at lys og luft er kaffens verste fiende.

5. Hele bønner blir også gamle. De holder seg ferske lenger enn ferdigmalt kaffe, men ikke la deg lure av synet av hele bønner.

6. Kaffen kan også ødelegges under tilberedning. Riktig dosering gir riktig styrke.7. Malingsgrad må tilpasses bryggemetode. Leverandøren skal sørge for at alt er riktig innstilt. Som med det ustemte pianoet.

8. Husk at du ikke kan lage gull av gråstein. Utstyret er et hjelpemiddel. Om du foretrekker kaffe brygget på presskanne, blir det for enkelt å si at du foretrekker «presskannekaffe». Gammel billigkaffe blir ikke god uansett hva du brygger på.

9. Det finnes en godkjenningsordning for kaffetraktere og såkalte friskbryggere, som vi gjerne finner på arbeidsplasser. European Coffee Brewing Centre tester og godkjenner slike maskiner ut fra gitte krav til kontakttid og temperatur. En oversikt over alle godkjente maskiner finnes på kaffe.no. 10. Kaffemaskinene på jobben krever regelmessig renhold og vedlikehold. Hverken harske melkerester eller kafferester gjør smaken bedre.

11. En maskin som ikke leverer på korrekt temperatur og bryggetid vil aldri lage god kaffe.

12. Du får det du betaler for, om du ikke er lurt trill rundt. Har bedriften valgt en veldig billig kaffe blir smaken deretter. Så enkelt er det.

Kilde: https://www.aftenposten.no/meninger/debatt

Er det virkelig nødvendig med 3 gram aluminium for å lage en god kopp kaffe?

Av André Giæver | 6. oktober 2019

Vi er kommet til en fase der vi alle må ta mer ansvar for hvilket fotavtrykk vi som bedrifter etterlater oss. Den er liten og nett, men få tenker på hvor mye kapselbasert kaffe faktisk påvirker miljøet. En ting er avfallet kapselbasert kaffe medfører, en annen er hvordan aluminiumsproduksjon påvirker miljøet, og om det virkelig…

Forskere: Selv de som drikker åtte kopper kaffe daglig, lever lenger enn dem som styrer unna

Av André Giæver | 4. juli 2019

Kaffedrikkere lever lenger. Det gjelder også de som heller nedpå litervis daglig. Det bekrefter en studie blant en halv million personer over et tiår. En vitenskapelig studie publisert denne uken i anerkjente JAMA Internal Medicine, bekrefter enkelte tidligere undersøkelser og antagelser: Kaffedrikkere lever lenger enn dem som styrer unna den dampende koffeindrikken. Åtte kopper dagen Nesten en halv…

Mange lot seg bekymre da Helsedirektoratet tilsynelatende ba folk om å sette kaffekoppen på hylla. Men sa de egentlig det?

Av André Giæver | 21. mars 2019

Like før jul var det flere som satte ettermiddagskaffen i halsen. Helsedirektoratet hadde tilsynelatende gått ut og advart mot å drikke ufiltrert kaffe, og flere bekymrede kaffedrikkere tok kontakt med oss. Vi har snakket med Norsk Kaffeinformasjon for å rydde opp i misforståelsene.  Hva gjør vi når et direktorat vi har tillit til advarer oss…

Derfor bør du investere i god kvalitetskaffe på jobben

Av André Giæver | 25. februar 2019

Kaffe har en spesiell plass i nordmenns hjerter, og Norge er helt i verdenstoppen når det kommer til kaffedrikking. I forhold til folketallet er det kun finnene som drikker mer enn oss. Har du vurdert å investere i kvalitetskaffe på jobben? Les mer om hvorfor du bør gjøre det. Nordmenn drikker i snitt tre kopper…

Om du ikke er fornøyd med kaffekvaliteten på kontoret.

Av André Giæver | 30. januar 2019

Tenk på disse 12 tingene 1. Kaffe er ikke bare kaffe. Det finnes kaffe i mange ulike smaker og kvaliteter. Kaffe av høy kvalitet har få feil eller defekter. Det finnes internasjonale krav og kvaliteten reflekteres i prisen. 2. I Norge har vi stort sett holdt oss med arabica-kaffe av god kvalitet, og måten vi brenner kaffen på har…

Det finnes ingen unnskyldning for dårlig kaffe på arbeidsplassen

Av André Giæver | 21. januar 2019

Smaker kaffen oppvaskvann, sølevann, eller bare helt forferdelig? Det kan det være mange grunner til  Mye kan gå galt på den lange veien fra bønne til kopp. Når vi synes at kaffen ikke smaker godt, som oppvaskvann, sølevann, eller bare helt forferdelig, så kan det være mange grunner til det. Vi snakker om kaffen på…

Frokostseminar – Meld deg på nå!

Av André Giæver | 25. februar 2018

Ønsker du å vite mer om hva som skal til for å heve kaffekvaliteten på kontoret? Ta med deg dine kolleger til et gratis frokostseminar hvor vi tar for oss følgende temaer: AGENDA:  1. Kaffen på kontoret er den viktigste, men ikke alltid den beste. Hva påvirker kaffekvaliteten?2. Hvordan heve kaffekvaliteten og samtidig redusere bedriftens kostnader?3.…

Baggen Produkt fjernet. Gjør om
  • Du har ingen produkter i baggen.