Det finnes ingen unnskyldning for dårlig kaffe på kontoret

Smaker kaffen oppvaskvann, sølevann, eller bare helt forferdelig? Det kan det være mange grunner til at du har dårlig kaffe på arbeidsplassen

Mye kan gå galt på den lange veien fra bønne til kopp. Når vi synes at kaffen ikke smaker godt, som oppvaskvann, sølevann, eller bare helt forferdelig, så kan det være mange grunner til det.

Vi snakker om kaffen på jobben. Den som kommer ut av den helautomatiske kaffemaskinen, som Linnea Vestre morsomt, men litt unyansert, skyter i filler i sitt debattinnlegg i Aftenposten 24. oktober.Det er på tide å levere den helautomatiske kaffemaskinen tilbake, skrev Linnea Vestre.Innlegget ble lest av over 100.000 første dag: «Kjære arbeidsgiver: Du er blitt lurt. Kaffemaskinen din kostet mye, men du vet godt at det faktisk smaker oppvaskvann»

Å skyte pianisten er urettferdig dersom pianoet er ustemt. Å skyte pianoet dersom pianisten ikke kan spille er jo dumt. Hva om det er pianostemmeren som ikke har gjort jobben sin eller om konsertsalen har en forferdelig akustikk?

Kaffe engasjerer, og jobbkaffe i særdeleshet. Det er bra.

For en del år siden fikk den «sure traktekaffen» gjennomgå. Ut med de gamle trakterne, inn med moderne kaffeautomater.

Men det var ikke nødvendigvis noe galt med trakteren. Kanskje snarere renholdet, at ingen skrudde den av, at man helte vann fra skitten kolbe, at man slurvet med doseringen eller at kaffen var av dårlig kvalitet.

Gratis kaffe – en menneskerett?

Når arbeidsgiveren bestemmer seg for å tilby gratis kaffe til de ansatte, ser han da på det som et nødvendig onde eller et bidrag til å skape trivsel på arbeidsplassen? Om det siste er tilfelle er det trist når kaffen blir gjenstand for surmaget kritikk og misnøye. Da er det kanskje bedre å la det være?

Det finnes ingen unnskyldning for å tilby dårlig kaffe på arbeidsplassen.

Norge er et land med kaffe- og maskinleverandører i verdensklasse. Men hvis kaffe håndteres som såpe eller kopipapir og ingen tar ansvar, er prosjektet dømt til å mislykkes. Det som skulle vært noe positivt, blir negativt.

Det finnes håp

Trivsel på arbeidsplassen er et lederansvar. Når de ansatte klager på kaffen er det mulig å ta tak i. De mest ambisiøse bedriftene har sørget for gode kantine- og kaffeløsninger som tilfredsstiller både ansatte og kunder. Mange har etablert egen kaffebar som en del av konseptet, som de ansatte er stolte av vise fram til sine kunder.

Det er ikke til å underslå at kaffeløsningen på jobben fort blir et kompromiss mellom pris, kvalitet, drift og ikke minst hundrevis av medarbeiders ulike smakspreferanser. Men dette er det mulig gjøre noe med. Det krever kunnskap, samt vilje til å betale det løsningen koster.

Mens du venter på en bedre løsning er det lov å brygge kaffe på pulten eller gå ut og nyte en kopp på kaffebar. Om du er så heldig å ha en i nærheten. 

Tenk på disse 12 tingene

1. Kaffe er ikke bare kaffe. Det finnes kaffe i mange ulike smaker og kvaliteter. Kaffe av høy kvalitet har få feil eller defekter. Det finnes internasjonale krav og kvaliteten reflekteres i prisen.

2. I Norge har vi stort sett holdt oss med arabica-kaffe av god kvalitet, og måten vi brenner kaffen på har bidratt til at Norge er helt i verdenstoppen når det gjelder kaffekonsum. Det skal ikke være vanskelig å finne kaffe av god kvalitet i Norge.

3. Kaffe smaker ulikt etter hvor den har vokst og hvilken art den tilhører. Kaffe fra India vil oppleves annerledes enn kaffe fra Colombia. Det betyr ikke at kvaliteten er dårligere, bare annerledes.Denne kronikken fra Ben McPherson skapte massiv debatt: «Vet du hva jeg hater? Starbucks. Vet du hva jeg hater mer? Espresso House»

4. Kaffe er ferskvare, og den blir gammel. Som brød. Hvis kaffen er lagret for varmt og fuktig, eller har stått for lenge i en åpen beholder, mister den smaken. Gammel kaffe smaker ikke godt. Husk at lys og luft er kaffens verste fiende.

5. Hele bønner blir også gamle. De holder seg ferske lenger enn ferdigmalt kaffe, men ikke la deg lure av synet av hele bønner.

6. Kaffen kan også ødelegges under tilberedning. Riktig dosering gir riktig styrke.7. Malingsgrad må tilpasses bryggemetode. Leverandøren skal sørge for at alt er riktig innstilt. Som med det ustemte pianoet.

8. Husk at du ikke kan lage gull av gråstein. Utstyret er et hjelpemiddel. Om du foretrekker kaffe brygget på presskanne, blir det for enkelt å si at du foretrekker «presskannekaffe». Gammel billigkaffe blir ikke god uansett hva du brygger på.

9. Det finnes en godkjenningsordning for kaffetraktere og såkalte friskbryggere, som vi gjerne finner på arbeidsplasser. European Coffee Brewing Centre tester og godkjenner slike maskiner ut fra gitte krav til kontakttid og temperatur. En oversikt over alle godkjente maskiner finnes på kaffe.no. 10. Kaffemaskinene på jobben krever regelmessig renhold og vedlikehold. Hverken harske melkerester eller kafferester gjør smaken bedre.

11. En maskin som ikke leverer på korrekt temperatur og bryggetid vil aldri lage god kaffe.

12. Du får det du betaler for, om du ikke er lurt trill rundt. Har bedriften valgt en veldig billig kaffe blir smaken deretter. Så enkelt er det.

Kilde: https://www.aftenposten.no/meninger/debatt

dårlig kaffe på arbeidsplassen dårlig kaffe på arbeidsplassen dårlig kaffe på arbeidsplassen dårlig kaffe på arbeidsplassen dårlig kaffe på arbeidsplassen dårlig kaffe på arbeidsplassen dårlig kaffe på arbeidsplassen dårlig kaffe på arbeidsplassen dårlig kaffe på arbeidsplassen 

4 enkle grep for å få frem kaffens beste potensial etter sommeren

Av Frederic Lien | 29. august 2023

Rent utstyr – kilden til god kaffe uten besk ettersmak Rent utstyr er viktig for at kaffen skal få den rette smaken og ikke bli besk eller bitter. Se derfor til at maskinen får en grundig rens med rensetablett etter at den har stått stille over en lengre periode. Er du usikker på hvordan du…

Velkommen til oss i forbindelse med den internasjonale kaffedagen!

Av Frederic Lien | 27. august 2023

Den Internasjonale Kaffedagen – 2023 En dag uten kaffe er utenkelig for de aller fleste. Kaffe er Norges nasjonaldrikk, og den 1. oktober feires den Internasjonale Kaffedagen over hele verden! Den internasjonale kaffedagen avholdes hvert år den 1. oktober for å feire kaffesektorens mangfold, kvalitet og lidenskap. Dagen er en mulighet for kaffeelskere til å…

kaffemaskin til kontoret

Har du fått ansvaret for å anskaffe ny kaffemaskin til kontoret? Dette bør du vite.

Av Tiril Kløver | 1. desember 2021

Før du velger ny kaffemaskin til kontoret: Det er utrolig viktig at kaffen dere tilbyr på arbeidsplassen møter de ansatte sine ønsker og behov. Sannsynligheten for at flertallet av dine ansatte drikker kaffe hver eneste dag er nemlig stor. Men visste du at dette også kan fungere i bedriftens favør? Økt produktivitet og motivasjon Ikke…

Overraskende funn: Kaffe kan forebygge prostatakreft

Av Frederic Lien | 23. juni 2021

Kaffe kan forebygge prostatakreft Nå viser ny forskning publisert i online-tidsskriftet BMJ Open at det kan være en potensiell sammenheng mellom høyt kaffekonsum og lavere risiko for å utvikle prostatakreft. Kaffedrikking har ifølge Science Daily tidligere vært knyttet til å senke risikoen for lever-, tarm- og brystkreft, men så langt har det ikke vært en kjent sammenheng med reduksjon…

kaffeproduksjon - det norske kaffehus

LÆR OM KAFFEPRODUKSJON – MØT KAFFEBONDEN VICTOR

Av Frederic Lien | 29. januar 2020

Vil du lære mer om kaffeproduksjon? Vi i Det Norske Kaffehus har arbeidet med kaffe i mer enn 30 år. Den kunnskap og lidenskap vi har for kaffe, vil vi gjerne dele med deg gjennom at vi fra tid til annen inviterer deg til oss for et faglig program, med innslag av gode smaksopplevelser. Torsdag…

kapselbasert kaffe

Er det virkelig nødvendig med 3 gram aluminium for å lage en god kopp kaffe?

Av Frederic Lien | 14. november 2019

Vi er kommet til en fase der vi alle må ta mer ansvar for hvilket fotavtrykk vi som bedrifter etterlater oss. Den er liten og nett, men få tenker på hvor mye kapselbasert kaffe faktisk påvirker miljøet. En ting er avfallet kapselbasert kaffe medfører, en annen er hvordan aluminiumsproduksjon påvirker miljøet, og om det virkelig…

fakta om kaffe

5 interessante fakta du ikke visste om kaffe

Av Frederic Lien | 13. november 2019

VISSTE DU DETTE OM KAFFE?   De edle svarte dråpene er blant oss overalt. Her kommer 5 interessante fakta om kaffe du kanskje ikke visste fra før. Med disse opplysningene vil du aldri se kaffe på samme måte.   1. Et lite kaffetips utenom det vanlige – hold deg til en kopp av gangen  Det…

God jobbkaffe burde stå øverst på blokka til norske bedriftsledere

Av Frederic Lien | 6. november 2019

Norge er et av verdens mest kaffetørste land. På norske arbeidsplasser havner slitne kaffetraktere og kaffekjeler i økende grad i bosset, ofte til fordel for helautomatiske kaffemaskiner, og gjerne med spesialkaffe. God jobbkaffe er en liten innsats i forhold til hvilken forskjell det kan utgjøre for trivsel og arbeidsmiljø. Bjørn Grydeland i Norsk Kaffeinformasjon forteller til E24…

kaffedrikkere lever lenger

Forskere: Selv de som drikker åtte kopper kaffe daglig, lever lenger enn dem som styrer unna

Av Frederic Lien | 4. juli 2019

Kaffedrikkere lever lenger. Det gjelder også de som heller nedpå litervis daglig. Det bekrefter en studie blant en halv million personer over et tiår. En vitenskapelig studie publisert denne uken i anerkjente JAMA Internal Medicine, bekrefter enkelte tidligere undersøkelser og antagelser: Kaffedrikkere lever lenger enn dem som styrer unna den dampende koffeindrikken. Åtte kopper dagen Nesten en halv…

kaffe og kolesterol

Mange lot seg bekymre da Helsedirektoratet tilsynelatende ba folk om å sette kaffekoppen på hylla. Men sa de egentlig det?

Av Frederic Lien | 21. mars 2019

Kaffe og kolesterol – En ytterligere nyansering    Like før jul var det flere som satte ettermiddagskaffen i halsen. Helsedirektoratet hadde tilsynelatende gått ut og advart mot å drikke ufiltrert kaffe, og flere bekymrede kaffedrikkere tok kontakt med oss. Vi har snakket med Norsk Kaffeinformasjon for å rydde opp i misforståelsene rundt kaffe og kolesterol. …