Smaker kaffen oppvaskvann, sølevann, eller bare helt forferdelig? Det kan det være mange grunner til at du har dårlig kaffe på arbeidsplassen
Mye kan gå galt på den lange veien fra bønne til kopp. Når vi synes at kaffen ikke smaker godt, som oppvaskvann, sølevann, eller bare helt forferdelig, så kan det være mange grunner til det.
Vi snakker om kaffen på jobben. Den som kommer ut av den helautomatiske kaffemaskinen, som Linnea Vestre morsomt, men litt unyansert, skyter i filler i sitt debattinnlegg i Aftenposten 24. oktober.Det er på tide å levere den helautomatiske kaffemaskinen tilbake, skrev Linnea Vestre.Innlegget ble lest av over 100.000 første dag: «Kjære arbeidsgiver: Du er blitt lurt. Kaffemaskinen din kostet mye, men du vet godt at det faktisk smaker oppvaskvann»
Å skyte pianisten er urettferdig dersom pianoet er ustemt. Å skyte pianoet dersom pianisten ikke kan spille er jo dumt. Hva om det er pianostemmeren som ikke har gjort jobben sin eller om konsertsalen har en forferdelig akustikk?
Kaffe engasjerer, og jobbkaffe i særdeleshet. Det er bra.
For en del år siden fikk den «sure traktekaffen» gjennomgå. Ut med de gamle trakterne, inn med moderne kaffeautomater.
Men det var ikke nødvendigvis noe galt med trakteren. Kanskje snarere renholdet, at ingen skrudde den av, at man helte vann fra skitten kolbe, at man slurvet med doseringen eller at kaffen var av dårlig kvalitet.
Gratis kaffe – en menneskerett?
Når arbeidsgiveren bestemmer seg for å tilby gratis kaffe til de ansatte, ser han da på det som et nødvendig onde eller et bidrag til å skape trivsel på arbeidsplassen? Om det siste er tilfelle er det trist når kaffen blir gjenstand for surmaget kritikk og misnøye. Da er det kanskje bedre å la det være?
Det finnes ingen unnskyldning for å tilby dårlig kaffe på arbeidsplassen.
Norge er et land med kaffe- og maskinleverandører i verdensklasse. Men hvis kaffe håndteres som såpe eller kopipapir og ingen tar ansvar, er prosjektet dømt til å mislykkes. Det som skulle vært noe positivt, blir negativt.
Det finnes håp
Trivsel på arbeidsplassen er et lederansvar. Når de ansatte klager på kaffen er det mulig å ta tak i. De mest ambisiøse bedriftene har sørget for gode kantine- og kaffeløsninger som tilfredsstiller både ansatte og kunder. Mange har etablert egen kaffebar som en del av konseptet, som de ansatte er stolte av vise fram til sine kunder.
Det er ikke til å underslå at kaffeløsningen på jobben fort blir et kompromiss mellom pris, kvalitet, drift og ikke minst hundrevis av medarbeiders ulike smakspreferanser. Men dette er det mulig gjøre noe med. Det krever kunnskap, samt vilje til å betale det løsningen koster.
Mens du venter på en bedre løsning er det lov å brygge kaffe på pulten eller gå ut og nyte en kopp på kaffebar. Om du er så heldig å ha en i nærheten.
Tenk på disse 12 tingene
1. Kaffe er ikke bare kaffe. Det finnes kaffe i mange ulike smaker og kvaliteter. Kaffe av høy kvalitet har få feil eller defekter. Det finnes internasjonale krav og kvaliteten reflekteres i prisen.
2. I Norge har vi stort sett holdt oss med arabica-kaffe av god kvalitet, og måten vi brenner kaffen på har bidratt til at Norge er helt i verdenstoppen når det gjelder kaffekonsum. Det skal ikke være vanskelig å finne kaffe av god kvalitet i Norge.
3. Kaffe smaker ulikt etter hvor den har vokst og hvilken art den tilhører. Kaffe fra India vil oppleves annerledes enn kaffe fra Colombia. Det betyr ikke at kvaliteten er dårligere, bare annerledes.Denne kronikken fra Ben McPherson skapte massiv debatt: «Vet du hva jeg hater? Starbucks. Vet du hva jeg hater mer? Espresso House»
4. Kaffe er ferskvare, og den blir gammel. Som brød. Hvis kaffen er lagret for varmt og fuktig, eller har stått for lenge i en åpen beholder, mister den smaken. Gammel kaffe smaker ikke godt. Husk at lys og luft er kaffens verste fiende.
5. Hele bønner blir også gamle. De holder seg ferske lenger enn ferdigmalt kaffe, men ikke la deg lure av synet av hele bønner.
6. Kaffen kan også ødelegges under tilberedning. Riktig dosering gir riktig styrke.7. Malingsgrad må tilpasses bryggemetode. Leverandøren skal sørge for at alt er riktig innstilt. Som med det ustemte pianoet.
8. Husk at du ikke kan lage gull av gråstein. Utstyret er et hjelpemiddel. Om du foretrekker kaffe brygget på presskanne, blir det for enkelt å si at du foretrekker «presskannekaffe». Gammel billigkaffe blir ikke god uansett hva du brygger på.
9. Det finnes en godkjenningsordning for kaffetraktere og såkalte friskbryggere, som vi gjerne finner på arbeidsplasser. European Coffee Brewing Centre tester og godkjenner slike maskiner ut fra gitte krav til kontakttid og temperatur. En oversikt over alle godkjente maskiner finnes på kaffe.no. 10. Kaffemaskinene på jobben krever regelmessig renhold og vedlikehold. Hverken harske melkerester eller kafferester gjør smaken bedre.
11. En maskin som ikke leverer på korrekt temperatur og bryggetid vil aldri lage god kaffe.
12. Du får det du betaler for, om du ikke er lurt trill rundt. Har bedriften valgt en veldig billig kaffe blir smaken deretter. Så enkelt er det.
Kilde: https://www.aftenposten.no/meninger/debatt
dårlig kaffe på arbeidsplassen dårlig kaffe på arbeidsplassen dårlig kaffe på arbeidsplassen dårlig kaffe på arbeidsplassen dårlig kaffe på arbeidsplassen dårlig kaffe på arbeidsplassen dårlig kaffe på arbeidsplassen dårlig kaffe på arbeidsplassen dårlig kaffe på arbeidsplassen
Kaffekapsler vs. Helautomatiske Kaffemaskiner
Hei kaffelskere! Visste du at ved å bytte til helautomatiske kaffemaskiner kan du gjøre en stor forskjell for planeten vår? 🌿 Globalt estimeres det at over 59 milliarder kaffekapsler produseres hvert år, og dessverre havner 95% av disse på søppelfyllinger. I motsetning til kapselmaskiner, som bidrar til engangsavfall, tilbyr helautomatiske kaffemaskiner betydelige miljøfordeler. 🌏 Ved…
Derfor stiger kaffeprisene – 10 grunner til at koppen koster mer
Kilde: Norsk Kaffeinformasjon 11.05.2025 Mange nordmenn har allerede merket det: kaffe koster mer enn før – både hjemme, på kontoret og på kafé. Men hvorfor har prisene steget så kraftig? Ifølge Norsk Kaffeinformasjon er det ikke bare én årsak, men en sammensatt rekke faktorer som nå gjør at prisen på arabica-kaffe er på sitt høyeste…
Derfor koster kaffen mer – og hva det betyr for din arbeidsplass
Publisert: 13. mai 2025 – Basert på artikkel i Aftenposten 11.05.2025 Aldri før har en kopp kaffe kostet så mye – og for mange norske arbeidsplasser begynner det å merkes på budsjettet.Ved Bodø videregående skole i Nordland ser man nå en merkostnad på over 60.000 kroner i året – bare på kaffe. Kraftig prisvekst de…
Kaffe, kolesterol og smarte valg på arbeidsplassen
Kaffe og kolesterol – hva vet vi nå? Vi har gjennom årene fått flere henvendelser om kaffe og kolesterol, og det er et tema vi tar på alvor. Derfor intervjuet vi Norsk Kaffeinformasjon for en tid tilbake, og publiserte denne artikkelen:👉 Kaffe og kolesterol – Kaffe-Huset (2019) Siden den gang har det kommet nyere og…
Hva koster det egentlig når ansatte går til kaffebaren?
Har du regnet på hva det koster – i tid, penger og tapt produktivitet – når dine ansatte forlater kontoret for å hente kaffe? Det er et kjent fenomen: ansatte tar turen til den lokale kaffebaren i løpet av arbeidsdagen. Ikke fordi det er nødvendig – men fordi kontorkaffen ikke frister. Det kan virke uskyldig,…
Skap trivsel og styrk samholdet med kvalitetskaffe på arbeidsplassen
Skap trivsel og styrk samholdet med kvalitetskaffe på arbeidsplassen – En kopp fra Det Norske Kaffehus gjør mer enn å gi energi Hos Det Norske Kaffehus vet vi at kaffe ikke bare handler om å holde energinivået oppe gjennom arbeidsdagen. Kaffe er en viktig del av arbeidsmiljøet – en kilde til trivsel, inspirasjon og fellesskap.…
Kaffe og helse: Myter, fakta og hvorfor du trygt kan nyte din daglige kopp
Kaffe og helse: Myter, fakta og hvorfor du trygt kan nyte din daglige kopp Kaffe er en av verdens mest populære drikker, men det finnes mange myter om dens påvirkning på kroppen vår. Forskning viser imidlertid at kaffe ikke bare gir en oppkvikkende effekt – den kan også ha flere helsefordeler. Men visste du…
Har du fått ansvaret for å anskaffe ny kaffemaskin til kontoret? Dette bør du vite.
Før du velger ny kaffemaskin til kontoret: Det er utrolig viktig at kaffen dere tilbyr på arbeidsplassen møter de ansatte sine ønsker og behov. Sannsynligheten for at flertallet av dine ansatte drikker kaffe hver eneste dag er nemlig stor. Men visste du at dette også kan fungere i bedriftens favør? Økt produktivitet og motivasjon Ikke…
Få besøk av vår mobile baristabar!
Tirsdag 29.10 tok vi med vår baristabar til Nova Consulting Group på Karl Johan og serverte premium baristakaffe direkte på kontoret! Vår mobile baristabar er et konsept der vi kommer ut til bedrifter som vil gi sine ansatte en ekstra god opplevelse i hverdagen. Vi serverer kaffe laget med våre egne ferskbrente kvaliteter og tilbyr…
Kaffens mange helsefordeler
I dette blogginnlegget dykker vi dypere inn i de helsemessige fordelene ved kaffe, et tema som stadig vekker interesse og debatt blant både helseeksperter og kaffeentusiaster. En interessant anbefaling fra forskningsmiljøet peker på at daglig inntak av kaffe, kombinert med litt mørk sjokolade, kan tilby betydelige helsefordeler. La oss utforske dette nærmere. Kaffens mange helsefordeler…