Tilbake

5 interessante fakta du ikke visste om kaffe

De edle svarte dråpene er blant oss overalt. Med disse opplysningene vil du aldri se kaffe på samme måte.

Et lite kaffetips utenom det vanlige

Det tar kroppen mellom 30 minutter til over en time å absorbere koffeinen. Kaffe nedbrytes også sakte og koffeinen vil være i kroppen din flere timer etter siste slurk. Dette er en av årsakene til at vi anbefaler en kopp av gangen for å unngå å bli “hyper“. Nyt heller koppen din til det fulle og kos deg med smakene den inneholder. Så kan du heller vente et par timer til neste gang.

Og skulle du gå for en Espresso for å få deg en ekstra “boost” på morgenen, så må vi dessverre skuffe deg. Espresso har 1/3 av koffeinen i forhold til en vanlig kopp kaffe. Dette skyldes at jo mørkere kaffen blir brent, jo mer av koffeinen forsvinner fra kaffebønnen. 

Nybrent kaffe

fermentation

Spesialkaffe for den smakbevisste

Apropos smak; få er klar over at kaffens kvalitet merkes. Hvordan merkes den? Jo, foran noen beholdere på de fleste kafeer i storbyene står det ofte “Special Brew” eller “Special Coffee” på etiketten. Dette er et bevis på at det ble lagt ekstra omtanke i dyrkningen og foredlingen av kaffebønnene. I produksjonslandene finnes det noen områder der jorden er fruktbar opp mot 2000 meter over havet, og som er spesielt godt egnet til å kultivere kaffe av eksepsjonell kvalitet. Det er på disse stedene, der klima jordsmonn og vegetasjon stemmer perfekt, og hvor vi leter etter partier til vår spesialkaffe. Spesialkaffe koster noen kroner ekstra, men er perfekt dersom du vil ha kvalitet.

Kaffens opprinnelse

Nå skal vi gå litt dypere i kaffeuniverset. For selv om spesialkaffe gir god smak, er også kaffens opprinnelse like viktig, Du skjønner, innenfor kaffebeltet (som vi kommer til å forklare om i en annen artikkel) finner vi flere kafferegioner. Regionene karakteriseres av sin spesielle smak og egenskaper. For å nevne to eksempler: mens den søramerikanske kaffen er kjent for sin milde, velbalanserte smak, er de afrikanske typene mer fruktige og velduftende. Dette gir rom for utforskning. Kanskje du finner akkurat din favorittregion mens du legger ut på eventyr?

BTC_emo_CofKnowhow_32_Kopie.jpg

Honduras La Tigra FTO 091118

Du kan også velge bærekraftig

Så nå vet vi en del om smak og hvordan kaffen virker. Men hva med bærekraftighet og bondens ve og vel? ­­ Som du muligens er klar over, kommer det meste av kaffen vår fra utviklingsland. Bøndene som dyrker, plukker og foredler kaffebønnene jobber ofte mangfoldige timer daglig og er svært sårbare for verdensøkonomien, noe som gjør at de aldri vet hvor mye de skal tjene det året eller måneden. Hvis du er opptatt av rettferdighet finnes det mange forskjellige måter å gjøre det på. En av dem er å være obs på Fairtradekaffe. Fairtrade består av flere organisasjoner som sørger for at bøndene får garantert minstepris for sin kaffe, noe som igjen gir bonden og familien økonomisk forutsigbarhet uavhengig av verdensmarkedet. Fairtradekaffe får du kjøpt både på kaffebarer såvel som i butikker. De koster noen få kroner ekstra, men gir bøndene den sårt trengte stabile lønningen. Fairtrade er bare et av flere sertifiseringer vi i Det Norske Kaffehus er opptatt av. Du kan lese mer om de forskjellige sertifiseringene på sertifiseringsguiden vår.

Og hva med “Kaffe på Vent”?

Og når vi først er inne på å hjelpe andre: Hvis du egentlig vil gi noen andre litt hverdagsglede finnes det noe som heter “Kaffe på Vent”. Dette er et konsept hvor du kjøper to kaffekopper hvorav den ene gis bort til en fremmed som trenger det. “Kaffe på Vent” har sin opprinnelse for 100 år siden hos arbeiderklassen i den sør-italienske byen Napoli. Dette er en voksende trend som flere kafeer har startet med, også i Norge.

Så neste gang du er på en kafe, spør betjeningen om de har Kaffe på Vent. Hvem vet? Kanskje du gjør dagen til noen fremmede litt bedre?

shutterstock_192226226

Forskere: Selv de som drikker åtte kopper kaffe daglig, lever lenger enn dem som styrer unna

Forskere: Selv de som drikker åtte kopper kaffe daglig, lever lenger enn dem som styrer unna

Kaffedrikkere lever lenger. Det gjelder også de som heller nedpå litervis daglig. Det bekrefter en studie blant en halv million personer over et tiår. En vitenskapelig studie publisert denne uken i anerkjente JAMA Internal Medicine, bekrefter enkelte tidligere undersøkelser og antagelser: Kaffedrikkere lever lenger enn dem som styrer unna den dampende koffeindrikken. Åtte ...
Les mer
Mange lot seg bekymre da Helsedirektoratet tilsynelatende ba folk om å sette kaffekoppen på hylla. Men sa de egentlig det?

Mange lot seg bekymre da Helsedirektoratet tilsynelatende ba folk om å sette kaffekoppen på hylla. Men sa de egentlig det?

Like før jul var det flere som satte ettermiddagskaffen i halsen. Helsedirektoratet hadde tilsynelatende gått ut og advart mot å drikke ufiltrert kaffe, og flere bekymrede kaffedrikkere tok kontakt med oss. Vi har snakket med Norsk Kaffeinformasjon for å rydde opp i misforståelsene.  Hva gjør vi når et direktorat vi ...
Les mer
Derfor bør du investere i god kvalitetskaffe på jobben

Derfor bør du investere i god kvalitetskaffe på jobben

Kaffe har en spesiell plass i nordmenns hjerter, og Norge er helt i verdenstoppen når det kommer til kaffedrikking. I forhold til folketallet er det kun finnene som drikker mer enn oss. Har du vurdert å investere i kvalitetskaffe på jobben? Les mer om hvorfor du bør gjøre det. Nordmenn ...
Les mer
Frokostseminar - Meld deg på nå!

Frokostseminar – Meld deg på nå!

Ønsker du å vite mer om hva som skal til for å heve kaffekvaliteten på kontoret? Ta med deg dine kolleger til et gratis frokostseminar hvor vi tar for oss følgende temaer: AGENDA:  1. Kaffen på kontoret er den viktigste, men ikke alltid den beste. Hva påvirker kaffekvaliteten? 2. Hvordan heve ...
Les mer