Er det virkelig nødvendig med 3 gram aluminium for å lage en god kopp kaffe?

Vi er kommet til en fase der vi alle må ta mer ansvar for hvilket fotavtrykk vi som bedrifter etterlater oss. Den er liten og nett, men få tenker på hvor mye kapselbasert kaffe faktisk påvirker miljøet.

En ting er avfallet kapselbasert kaffe medfører, en annen er hvordan aluminiumsproduksjon påvirker miljøet, og om det virkelig er nødvendig med 3 gram aluminium for å lage en god kopp kaffe?

Aluminium er pr. i dag det mest energikrevende og forurensede metallet å fremstille, for hvert tonn aluminium som produseres, slippes 15 tonn Co2 ut i atmosfæren, hvilket er dårlig nytt for både atmosfæren og global oppvarming.

For å sette dette i et perspektiv: Forbruket til 10 bedrifter med 40 ansatte som drikker kapselbasert kaffe, (basert på 3 kopper pr. Ansatt pr. Dag) tilsvarer et tonn aluminium.

For å produsere aluminium er en avhengig av å utvinne mineralet bauxitt. Bauxitt finnes og utvinnes blant annet i regnskogene i Amazonas hvor en også vil finne verdens største aluminiums-raffineri. Dessverre leder denne produksjonen til at store områder av Amazonas regnskog hugges ned og gjennomhulles til fordel for gruvedriften. hvor bauxitt utvinnes.

Regnskogene i Amazonas er også kjent som «verdens lunger», og tar opp og lagrer CO2 som industriene slipper ut i atmosfæren. Hvert eneste minutt av 2018 ble et område tilsvarende 40 fotballbaner hogd ned i Amazonas. Dette i tillegg til at et mangfold av dyrearter dør ut og lokalbefolkningen blir tvunget til å flytte:Historiene om forurenset vann, helseproblemer og avsondring fra jakt og fiske er mange.

 Hvor mye av kapselbasert kaffe blir resirkulert?

De ledende produsentene av kapselbasert kaffe har iverksatt tiltak for å tilrettelegge for en bedre resirkulering, dog er det ingen av produsentene som i dag vil ut med hvor stor andel av kapslene som faktisk blir resirkulert.

Kapslene er dessverre ikke så lette å resirkulere fordi de ofte er laget av en blanding av plast og aluminium. Kompleksiteten i emballasjen er ofte en blanding av forskjellige materialer – kombinert med organisk avfall fra ubrukt malt kaffe som sitter i bunnen av kapselen, og gjør det vanskelig å behandle kapslene i vanlige kommunale gjenvinningsanlegg. I ettertid må lakken på kapselene brennes, og aluminium må smeltes om på nytt. Dette krever igjen en ny sirkel med høyt energiforbruk, og tung transport.

Paradokset er at markedslederne fortsatt ignorerer bruken av eksisterende teknologi og materialer som er 100% biologisk nedbrytbare, fra plantebaserte fibre, og som er komposterbare.

Tidligere sjef for Nespresso, Jean-Paul Gaillard, sier det er på tide at forbrukerne begynner å tenke på prisen miljøet betaler for at vi skal oppnå bekvemmelighet. «Det vil være en katastrofe, og det er på tide å gå videre. Folk skal ikke ofre miljøet for enkelhetens skyld».

Uansett, hovedpoenget med kaffekapsler handler etter vårt syn ikke om resirkulering – det handler om å kutte ned mengden ting vi trenger å kaste eller resirkulerer. Gjenbruk bør være den absolutte siste utveien når du behandler avfall, ikke den umiddelbare løsningen.

Hvordan oppleves kvaliteten på kapselbasert kaffe?

Kvaliteten på kaffebønnene som brukes ved kapselbasert kaffe er som regel av en høy kvalitet. Utfordringen er imidlertid at kapselbasert kaffe ikke inneholder mer enn 5 gram kaffe, imidlertid vil 5 gram kaffe egne seg godt til å lage en Espresso, eller en Ristretto.

I Norge skal en kopp kaffe være mellom 1,4 og 1,6 dl som gjerne leder til en dosering på 10 gram (basert på 1,6 dl vann).

Med dette som utgangspunkt vil doseringen en finner i kapselbasert kaffe være for liten i forhold til 1,6 dl vann, og vil lede til en kaffe som blir såkalt overekstrahert, innebærende en for lang kontakt-tid med vannet. Dette leder til at de negative smaksstoffene som cellulose og øvrige avfallsstoffer fra kaffen får sette sitt preg på smaken, og gir en besk kaffeopplevelse.

Den beste kaffeopplevelsen oppnås gjerne ved å treffe mellom en over og under ekstrahert kaffe, hvor en får ut 18 til 22% av smaks- og aromastoffene fra kaffen. Ved kapselbasert er det vanskelig å oppnå denne balansen.  Kombinasjonen av nybrent, ferskmalte kaffebønner med en riktig dosert kaffe vil derfor alltid resultere i en høyere kvalitet i koppen.

I løpet av 2019 har en del av de kapselbaserte produsentene kommet med nye større kapsler, som skal kunne heve opplevd kvalitet i kopp. Dessverre for miljøet vil dette lede til en dobling av miljøavfallet. Samtidig er ikke de nye kapslene kompatible med gamle maskinene, som igjen bidrar til en ny kjede med plast og elektronikkavfall.

Er kapselbasert kaffe et godt økonomisk alternativ?

En bedrift med eksempelvis 30 ansatte vil ha et forbruk på ca. 90 kopper pr. dag, (vi regner normalt et snittforbruk på 3 kopper pr. hode pr. dag). Basert på en kopp pris på kr. 3,90 vil den årlige kaffekostnaden utgjøre i størrelsesorden kr. 80 730,- i bare kaffekjøp (30 x 3 x 230 x 3,90).

Dersom vi eksempelvis tar utgangspunkt i en profesjonell helautomatisk kaffemaskin fra JURA, av typen JURA X8C – G2 vil den årlige kaffekostnaden (inklusive leie og teknisk service) utgjøre kr. 39 330,-. Utgiftene halveres altså!

Oppsummert ser vi at kapselbasert kaffe leder til en rekke miljømessige ulemper, mens ferskmalte hele bønner vil gi en høyere opplevd kaffekvalitet, i tillegg til en rekke økonomiske besparelser. Sist, men ikke minst, du kan drikke din kaffe med god samvittighet, da alt vårt avfall er basert på 100% organisk, nedbrytbart materiale.

Det gir garantert god smak, og bedre ettersmak!

Kaffens mange helsefordeler

Av Frederic Lien | 4. mars 2024

I dette blogginnlegget dykker vi dypere inn i de helsemessige fordelene ved kaffe, et tema som stadig vekker interesse og debatt blant både helseeksperter og kaffeentusiaster. En interessant anbefaling fra forskningsmiljøet peker på at daglig inntak av kaffe, kombinert med litt mørk sjokolade, kan tilby betydelige helsefordeler. La oss utforske dette nærmere. Kaffens mange helsefordeler…

4 enkle grep for å få frem kaffens beste potensial etter sommeren

Av Frederic Lien | 29. august 2023

Rent utstyr – kilden til god kaffe uten besk ettersmak Rent utstyr er viktig for at kaffen skal få den rette smaken og ikke bli besk eller bitter. Se derfor til at maskinen får en grundig rens med rensetablett etter at den har stått stille over en lengre periode. Er du usikker på hvordan du…

Velkommen til oss i forbindelse med den internasjonale kaffedagen!

Av Frederic Lien | 27. august 2023

Den Internasjonale Kaffedagen – 2023 En dag uten kaffe er utenkelig for de aller fleste. Kaffe er Norges nasjonaldrikk, og den 1. oktober feires den Internasjonale Kaffedagen over hele verden! Den internasjonale kaffedagen avholdes hvert år den 1. oktober for å feire kaffesektorens mangfold, kvalitet og lidenskap. Dagen er en mulighet for kaffeelskere til å…

kaffemaskin til kontoret

Har du fått ansvaret for å anskaffe ny kaffemaskin til kontoret? Dette bør du vite.

Av Tiril Kløver | 1. desember 2021

Før du velger ny kaffemaskin til kontoret: Det er utrolig viktig at kaffen dere tilbyr på arbeidsplassen møter de ansatte sine ønsker og behov. Sannsynligheten for at flertallet av dine ansatte drikker kaffe hver eneste dag er nemlig stor. Men visste du at dette også kan fungere i bedriftens favør? Økt produktivitet og motivasjon Ikke…

Overraskende funn: Kaffe kan forebygge prostatakreft

Av Frederic Lien | 23. juni 2021

Kaffe kan forebygge prostatakreft Nå viser ny forskning publisert i online-tidsskriftet BMJ Open at det kan være en potensiell sammenheng mellom høyt kaffekonsum og lavere risiko for å utvikle prostatakreft. Kaffedrikking har ifølge Science Daily tidligere vært knyttet til å senke risikoen for lever-, tarm- og brystkreft, men så langt har det ikke vært en kjent sammenheng med reduksjon…

kaffeproduksjon - det norske kaffehus

LÆR OM KAFFEPRODUKSJON – MØT KAFFEBONDEN VICTOR

Av Frederic Lien | 29. januar 2020

Vil du lære mer om kaffeproduksjon? Vi i Det Norske Kaffehus har arbeidet med kaffe i mer enn 30 år. Den kunnskap og lidenskap vi har for kaffe, vil vi gjerne dele med deg gjennom at vi fra tid til annen inviterer deg til oss for et faglig program, med innslag av gode smaksopplevelser. Torsdag…

kapselbasert kaffe

Er det virkelig nødvendig med 3 gram aluminium for å lage en god kopp kaffe?

Av Frederic Lien | 14. november 2019

Vi er kommet til en fase der vi alle må ta mer ansvar for hvilket fotavtrykk vi som bedrifter etterlater oss. Den er liten og nett, men få tenker på hvor mye kapselbasert kaffe faktisk påvirker miljøet. En ting er avfallet kapselbasert kaffe medfører, en annen er hvordan aluminiumsproduksjon påvirker miljøet, og om det virkelig…

fakta om kaffe

5 interessante fakta du ikke visste om kaffe

Av Frederic Lien | 13. november 2019

VISSTE DU DETTE OM KAFFE?   De edle svarte dråpene er blant oss overalt. Her kommer 5 interessante fakta om kaffe du kanskje ikke visste fra før. Med disse opplysningene vil du aldri se kaffe på samme måte.   1. Et lite kaffetips utenom det vanlige – hold deg til en kopp av gangen  Det…

God jobbkaffe burde stå øverst på blokka til norske bedriftsledere

Av Frederic Lien | 6. november 2019

Norge er et av verdens mest kaffetørste land. På norske arbeidsplasser havner slitne kaffetraktere og kaffekjeler i økende grad i bosset, ofte til fordel for helautomatiske kaffemaskiner, og gjerne med spesialkaffe. God jobbkaffe er en liten innsats i forhold til hvilken forskjell det kan utgjøre for trivsel og arbeidsmiljø. Bjørn Grydeland i Norsk Kaffeinformasjon forteller til E24…

kaffedrikkere lever lenger

Forskere: Selv de som drikker åtte kopper kaffe daglig, lever lenger enn dem som styrer unna

Av Frederic Lien | 4. juli 2019

Kaffedrikkere lever lenger. Det gjelder også de som heller nedpå litervis daglig. Det bekrefter en studie blant en halv million personer over et tiår. En vitenskapelig studie publisert denne uken i anerkjente JAMA Internal Medicine, bekrefter enkelte tidligere undersøkelser og antagelser: Kaffedrikkere lever lenger enn dem som styrer unna den dampende koffeindrikken. Åtte kopper dagen Nesten en halv…